Младежи дебатират как трябва да бъде представена Русия в учебниците по история

Ученици от Английската, Търговската и ТОХ-а взеха участие в първото състезание по дебати „Бахър open”

Има ли нужда Европейският съюз да основе обща европейска армия? В какъв свят е по-добре да живее човек – в свят, в който опрощаването на греха е базирано на кармичен баланс или на божие изкупление? По-добре ли е профсъюзите и организациите на работниците да договарят директно с работодателите своите условия на труд и заплащане или е по-добре да има обща държавна регулация, чрез минимална работна заплата и общи условия на труд?

Това са само част от темите, които се разискваха през уикенда в първото национално състезание по дебати „Бахър open”. То се организира от Клуб Дебати – Пловдив, с подкрепата на Българска дебатьорска организация. Състезанията са независими и обхващат разнообразни теми от политическия и социален живот. Студентският формат се нарича Британски Парламентарен и се провежда масово по света, но главно от студенти. Докато в Пловдив повечето участници са ученици от цялата страна. Пловдивските представители, изявили се през двата дена, са студенти от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и ученици от Езикова гимназия Пловдив, Национална търговска гимназия и ПГ по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.

Студентският формат изправя четири отбора, два „За“ зададения казус и два, играещи ролята на опозиция. Имат 15 минути, за да се подготвят, след което изказват тезата си пред публика и съдии за седем минути на член.

„Повечето ученици предпочитат не толкова политически и международни теми, а такива, които не изискват толкова много знания, колкото логика. Доста интересна тема за младежите беше дали правителството вярва, че тигровите родители пречат повече на децата, отколкото да им помагат. Тигровите родители са тези родители, които карат децата си да са добри във всичко. Да имат само отлични оценки, едновременно да спортуват, да свирят на инструмент, изобщо да са мултифункционални. Други завладяващи за тях теми са тези за социалните движения, като феминизъм, малцинства и прочее.“, споделят съдиите.

Темата за финала на състезанието също беше любопитна – „Това правителство вярва, че България трябва да представя Русия в негативна светлина в учебниците по история“. Работата на отборите, наречени Затварящо правителство и Отварящо правителство, е да опишат свят, в който съществуват зададените промени. Да обяснят позитивите и съответно негативите в подобна реалност. Дори когато някой отбор не е съгласен с дадената му позиция, той трябва да я защити. Това позволява на личностите да опознаят определен казус от всичките му страни.

„Нашите дебатьори са изключително способни и нямат проблем да защитават тези, с които не са съгласни. Важно е да се правят издържани, логически анализи, чрез които най-обективно да се достигне до решение за един проблем. Имали сме случаи, в които много хора са променили политическите си и социални виждания, заради дебати.“, допълват организаторите.

По финалната тема се заявиха доста аналитични и логични заключения и от двете страни. Представяме ви част от тях.

Затварящо правителство:

„Когато толкова години в учебниците се изучава, че имаме двестагодишна братска връзка с Русия, това сформира нашия мироглед. Ние вярваме, че Русия трябва да бъде представена в негативна светлина, защото ще намали, до някаква степен, руското влияние по българските земи. Според обществото има логика ние да гласуваме за руските партии, има логика да кажем: Гледайте ги тези западни либерали колко са гадни. Но точно руското влияние прокрадва неприятни ценности, които нямат нищо общо със свободния свят. Води до омраза и негативизъм към малцинствата, към различни социални групи и т.н. То води и до лош ПР. България не може лесно да се интегрира в европейските структури, защото на разни национални празници у нас идват руски посланици и четат лекции на нашите президенти. Това е лошо не само за нашия национален манталитет, но и за партньорите ни, които не ни взимат на сериозно. Взимат ни за проводник на руски интереси. Ако има промяна в учебниците, децата в тази подвластна възраст, най-малкото, започват да си задават въпросите „обективно ли е мнението, че Русия е толкова добра? Вярно ли е, че аз непременно дължа на тази държава нещо“. Задавайки си въпросите, те вече започват да се отърсват от този наложен дълг и когато пораснат, могат обективно да пуснат вота си за някоя партия, не защото Големият брат ще дойде да ги освободи, а защото историята вече няма да може да бъде използвана за идеологически, пропагандни цели.“

Отварящо правителство:

„Това, което ни представят от Затварящото правителство е нереалистично, от гледна точка на това, че в момента хората се чувстват независими и длъжни на Русия. Питайте който и да е човек под 50 години дали се чувстват задължени на Русия. Според нас, руското влияние трябва да се премахне малко по малко. Нашата алтернатива е представянето да е неутрално, защото негативното представяне означава да изкривявате историята. Да казвате на хората какво за кого да мислят, вместо сами да изградят мнение. Така децата няма да виждат нещата обективно, а в много изявена крайност. Да не забравяме, че има страшно много хора, които са израснали с тази социалистическа система. Изведнъж държавата да се обърне срещу тях и да отрече тяхната идентичност, ще доведе до гняв. Ще почнат да се обединяват против държавата. Истината е, че след още няколко десетилетия хората сами ще се отърсят от това влияние, за което говорите. Но вие искате изкуствено да наложите и забързате този процес, което ще наложи единствено негативи. Колкото до ПР-а, не мислим, че е лош маркетинг да имаме търговски и икономически връзки с толкова голяма, богата и важна държава. Не трябва да затваряме границите си и всички възможности за бъдещи сделки с Русия?“

Първото издание на "Бахър open" се осъществява благодарение на партньорската намеса на Фондация "Пловдив 2019", TELUS International, СИНДИКАТ и Plovdiv ELS Alumni Association.

Вашият коментар