Наивниците под тепетата, те да са живи (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Наивници – да, но най-важното е да не ни правят на глупаци"

"Всичко, с което се занимаваме в този свят е провал", каза Георги Ангелов на първата вечер за наивници в Пловдив

Успешни и провалени, неудачници или гении, със смели идеи и разбити мечти, губещи, печелещи нереални средства, паданали отвисоко, но винаги гледащи само напред. Такива са днешните донкихотовци или тези, които са решили твърдно да развиват честен бизнес в България. Те променят наивно средата около себе си. Правят промяна, но не по агресивен начин, а чрез дебати.  

Първата от вечерите за наивници под тепетата бе меко казано успешна. Тя бе представена от партньора на Move BG под тепетата – JCI в лицето на Валентина Куцева. Тя благодари на Саша Безуханова, Иван Бондоков и Веселин Илиев, че обединяват младежите от цялата страна и ги насърчават да търсят промяната. Заедно с тях и близо 200-те младежи изслушаха историите на Георги Ангелов (Start it Smart), Даниел Джинсов (МСМРБ) и Стефан Горанов (Инкубатор) в клуб Библиотеката. Оказа се, че за последните двама пречките и трудностите са породени главно от нежеланието на институциите да съдействат за възможния бъдещ успех.

"В този свят нищо не е така, както си го представяме първоначално", започна създателят на една от първите социални мрежи у нас – impuls.bg и един от най-успешните кулинарни готвачи от втория сезон на Master Chef. Паралелно с това през годините той развива проект за модели, фотографи, дизайнери и всички онези, които се занимават с мода – topmodel. В него днес има над 6000 регистрирани, определящи се за красиви и успешни модели. "Този проект бе провал за нас, защото след като пуснахме сайта и поискахме по 18 лева на година, хората с които бяхме говорили в началото ни казаха "Ще ви изпратим имейл". Всички знаем какво означава това в корпоративния свят", спомни си дизайнерът Жоро Ангелов.

Вторият участник във вечерта за наивиници бе Даниел Джинсов (МСМРБ), за който промяната започва от активността на хората около него да бъдат успешни. Той е част от екипа на най-голямото младежко събитие, което от 7 години събира всяко лято във Варна над 300 активни млади хора. Тази година обаче Дебатите няма да бъдат подкрепени от нито една институция в страната. Причините са неясни. Въпреки това, Дани и екипът му запрятат ръкави и са убедени, че ще направят всичко по силите си то да се проведе. 

Дани сподели, че един от големите случаи, когато се чувства наистина наивник е, че е се опитал да вразуми една "лека жена" да се откаже от най-древната професия. След няколко минути разговор Дани се усеща, че е останал без пари в джоба и с напразно изхабени думи пред лекото момиче. 

За десерт един от най-опитните в събитията Стефан Горанов (Инкубатор) сподели, че провалът не означава нищо. В ръцете му са минали стотици идеи, кои от кои от интересни. Един от последните му такъв е "Капана маркет", който се проваля, а с него и близо 150 хил. лева отиват на вятъра, заради незаинтерсоваността на Община Пловдив Стефан може да говори с дни пред аудиторията за своите начинания, кой от кой по-интересни. Той е създател на първия инкубатор за художници под тепетата, където дава безплатно място за развитие на талантите. Това обаче, кеото го учудва, че въпреки, че местата им са заети хората не посещават "работните си места", въпреки, че си плащат разходите. 

 Вижте част от вечерта за наивиници в Пловдив в следващото видео:

 

Следващата Вечер за наивници ще бъде в края на юни месец. Къде, следете в mediacafe.bg!

Фотограф: Деян Романов

За автора

Вашият коментар