Христос Воскресе!

Защо търсите Живия между мъртвите? Защо оплаквате Нетленния? Той въскръсна както ви беше казал! (Мат 28:6)

Великден е най-големият празник за вярващите православни християни. По традиция праникът се празнува три дни – от неделя до вторник. В навечерието на Великия ден камбаните в християнските храмове известяват Христовото Възкресение.

 На днешният ден хората отиват на църква, а след празничното богослужение излизат със запалени свещи, които занасят вкъщи. Според българската традиция, цялото семейство се събира на тържествен обяд у най-възрастните в рода. На празничната трапеза се слагат печено агне, баница със сирене, обредни погачи, червени яйца, вино и плодове. Ритуално обядът започва с прикаждане на софрата от стопанката на дома и завършва с борене с великденските яйца и козунак.

Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв – голям успех, здраве и късмет от целото семейството ще има този, на когото яйцето остане здраво. Днес на празничната трапеза трябва да присъства и агнешкото месо. Седмицата след Възкресение се нарича Светла седмица, защото Христос донася просветление за всички.

На този ден имен ден празнуват: Велико, Велика, Величка, Велислав, Велислава

Честито Възкресение Христово! Бъдете здрави!

За автора

Вашият коментар