Не правете компромиси с това, в което вярвате

Гост-лектори в окупираната 5-а аудитория на ПУ „Паисий Хилендарски“ бяха скулпторът Ненчо Йовков и диригентът Виктор Илиев. Студентите бяха поканили различни личности от различни социални сфери на обществения живот, на среща-разговор, за да се поучат от техния житейски  и професионален опит,  да получат примери и съвети, които биха им помогнали за бъдещите им действия.

Преди старта на дискусията, обаче, доц. д-р Илия Макрелов, преподавател по математика, който би трябвало да провежда занятия в окупираната аудитория, символично „нахлу“ в помещението заедно със студентите си. Той изрази негодуванието си от факта, че аудиторията му е окупирана и трябва да преподава в значително по-малката и по думите му неудобна 3-а аудитория. След което „заповяда“ на студентите си да напуснат залата и те покорно се подчиниха.

След този малък проблем, плануваните разговори започнаха.

Ненчо Йовков, бивш зам.-председател на СДС в Пловдив, пенсиониран актьор и настоящ скулптор,отдавна отвратил се от политиката, приветства студентите в тяхното желание да променят политическата ситуация и да вземат бъдещето си в собствени ръце. Той ги посъветва да излъчат лидери от редиците си, които да водят революцията. Той подари на студентите негова скулптура с посвещение за към Ранобудните студенти.

В 12 часа пред студентите застана диригентът Виктор Илиев. Той постави няколко основни теми на размисъл и дискусия, като генерационното израстване, подкрепено и от развитието на технологиите и по-лесния достъп до всякаква информация; самоуважението, като основен двигател на развито гражданско общество и наглостта на политическата клика. Той даде множество примери от историческото развитие на Западните държави – преборването на дискриминацията на расова основа, постигнато чрез опълчване на статуквото и много други. "Не правете компромис с това, в което вярвате!", посъветва студентите, Виктор Илиев.

Началото на следващата седмица стартира с още интересни личности, които ще обсъдят със студентите проблемите на българското общество. В понеделник от 12 часа в залата ще влезе Младен Влашки, литературен критик и историк, бивш народен представител от Пловдив в 38-мото  Народно събрание на Република България и член на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ) през 2001 г. Съосновател и редактор на литературното списание „Страница“.

В 14 часа икономистът, анализатор и съосновател на Икономическа библиотека Георги Стоев, ще изнесе лекция на тема „За кой и срещу кой морал се борим? Етиката, смисъла и дефиницията на свободното общество“.

Малко по-късно същия ден Веселина Сариева, организаторката на „Нощта на музеите и галериите“ също ще дискутира влезе в окупираната аудитория и ще изложи личните си виждания за начина, по който трябва да функционира едно общество и ролята на изкуството като негов обогатител.

В 18:30 политологът и преподавател в Софийски университет Горан Стайковски също ще се присъедини към студентите.

Повече от днешните дискусии вижте във видеото!

 

За автора

Вашият коментар