Обиколка на света само за една вечер (снимки)

Възможностите да прекараш петък вечер в нашия любим град Пловдив са безброй. Винаги можеш да се събереш с приятели и да обсъдиш последните вълнуващи теми, но да направиш същото  с хора от всички кътчета на света – не. Това не се случват толкова често.

Едно събитие миналия петък определено привлече голям интерес за малкия ни Пловдив. Berëzka се превърна в една малка планета, където се преоведе  „Here and There” – срещата на различни култури. 

Доброволците Марсел от Холандия, Жени от Украйна, Илайджа от Нигерия, Нелсън от Камерун и Йонг от Тайланд, които работят по социални проекти на AIESEC,  потопиха всички присъстващи в духа на своите традиции, обичаи и култура.

Те споделиха любопитни факти от родните им места, съпоставяйки ги с българските. Стажантите разказваха невероятно увлекателно за своите държави и подкрепиха думите си със снимков материал и много примери.

Всички изказаха искреното си недоумение от някои съвсем нормални за нас неща. Оказа се, че най-голямата и непреодолима разлика за тях, представляват именно различията в националните ни кухни. Вечерта премина в много шеги, смях и забавление.

След презентациите им, всеки от тях имаше отделен щанд в заведението, на който бяха изложени традиционни предмети. И макар за една вечер да се „разходихме“ от съседна Холандия през екзотичен Тайланд чак до далечен Камерун, всички присъстващи разбраха, че нещата, които ни свързват са повече от тези, които ни разделят. И „тук“, и „там“ можеш да срещнеш невероятни хора, с които да се чувстваш като у дома си. 

За краткото време, което са прекарали в нашата родина, те вече са успели да създадат трайни приятелства, както помежду си, така и да намерят хора, на които могат да разчитат и в Пловдив.

А тези приятелства най-често са и най-трайните – без значение културните различия и начин на живот, без значение границите, светът си остава малък, а приятелите дебнат отвсякъде.

За автора

Вашият коментар