Пловдив излиза на протест срещу бруталното убийство на журналистката от Русе

Убийството на Виктория Маринова се случва точно 12 години след убийството на Анна Политковская, за което Русия бе официално осъдена от Съда за на правата на човека

В неделя тялото на 30-годишна жена бе открито в храсти близо до кея на река Дунав на труднодостъпно място

Жертвата е 30-годишната Виктория Маринова – водеща на предаване и административен директор на телевизия ТВН в Русе. Първоначалната информация гласи, че тя е била нападната, докато е тичала в парк покрай реката. На пресконференция вчера властите съобщиха, че работят по всички възможни версии за убийството на Маринова, която е била бита, изнасилена и душена.

Жертвата е била водеща на предаването "Детектор" и административен директор на телевизия ТВН. В последното издание на предаването ѝ е излъчено интервю с журналиста от "Биволъ" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, които бяха задържани преди време от полицията, докато работеха по разследване за източване на средства от ЕС, свързано с "Джи Пи Груп".

"Работи се по отношение на лица от криминалния контингент, проявени по тази линия. Наблизо има и психиатрично заведение, което също е обект на наша проверка – дали някое от лицата вътре се е отклонило. Работи се и по видеокамери и свидетели, за да се стигне до извършителя. Работи се и с най-близкото обкръжение на пострадалата, за да установим нейните контакти и проблеми, които е имала преди да се случи това брутално убийство", каза по-късно и министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред медиите, цитиран от Dnes.bg. 

„Полицията в България разследва убийството на разследващия репортер Виктория Маринова", съобщи BBC, като припомни, че страната ни е на последно място по свобода на медиите в ЕС.

„Български разследващ журналист е убит", съобщи Politico, като пояснява, че преди убийството Маринова е работила над разследване за предполагаема корупция при усвояването на еврофондове. 

“Виктория Маринова, директор и водещ в локален тв канал, е намерена жестоко убита в Русе“, пише и Le Figaro, като също споменава за последното предаване на журналистката.

Това е третото показно убийство на журналист в страна от ЕС от началото на годината, след като по-рано подобни убийства станаха и в Полша и Малта. България пък е на 111-то от 180 места по свобода на словото в класацията на RSF (Репортери без граници). Страната ни заема последното място сред членовете на ЕС по този показател.

„Шокиран съм от ужасното убийство на разследващия журналист Виктория Маринова в България. Спешно настоявам за пълно и подробно разследване. Извършителите трябва да понесат отговорност", написа в Twitter представителят за свободата на медиите в ОССЕ Харлем Дезир.

В тази връзка граждани в Русе, София, Бургас, Варна и Пловдив се саморганизират в протестно бдение пред отговорните институции.

Ето какво оповестиха пловдивчани, които се събират в 18:30 часа пред сградата на Община Пловдив тази вечер: 

 Търпението приключи!!!

Виктория Маринова, разследващ журналист, майка на първокласничка, нечия съпруга, дъщеря и близък приятел беше брутално изнасилена, обезобразена и убита в Русе.

Последния брой от предаването ѝ "Детектор", излъчвано по русенската TVN, беше посветено на скандалът ДжиПи/ГеПи Гейт.

Побързаха да кажат, че убийството й няма нищо общо работата ѝ, сигурно ще намерят и нужния "клошар" да поеме вината!

Но ние отказваме да приемем тази смърт за случайна. Тя просто е последния (а вероятно само поредния) случай на насилие и репресии срещу журналисти в разпадащата ни се държава. 

Журналисти, които отказват да се впишат в подблейващото стадо дръжки на микрофони, посветило кариерите си на услуги към властта. Виктория не беше от тях!

18:30 пред Община Пловдив. 
Носете си свещи!

Шествия днес ще се проведат в Русе, София, Бургас и други градове в цялата страна.

За автора

Вашият коментар