Нова графити-рисунка в Пловдив вдъхва кураж на болните от рак (ВИДЕО и СНИМКИ)

Графит посветен на кампанията „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен!“ се появи на една от фасадите на Медицински университет Пловдив

Рисунката е дело на столичния графити художник JahOne, както и на Фондация Visionary. Идеята на кампанията и #ИновацияЗаЖивот е да вдъхне кураж и надежда на пациенти, болни от рак на кръвта. Да им покаже, че са подкрепяни и медиците се борят за тяхното оцеляване.

Кампанията също така цели да разпространи информацията за тази коварна болест и сред обществото. Да го образова, да го запознае с проблемите на хората, страдащи от заболяването, както и с новите иновации в медицината за преборването ѝ. Организатори на инициативата са Българско сдружение „Лимфом“, Българско медицинско сдружение по хематология (БМСХ), Българско медицинско дружество по детска хематология и онкология и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Кампанията започва с отбелязването на Световния месец на злокачествените заболявания на кръвта, но продължава и сега, а освен в Пловдив подобни графити има и в столицата. По статистики 2,5% от българите са болни от рак, а годишно умират около 16 000 души. Според учените в областта 30% от раковите заболявания се дължат на тютюнопушене, 35% – на нерационално хранене, 10% на инфекции, 7% – на репродуктивно и сексуално поведение, 3% – на професия, 3% – на алкохол, около 2% – на замърсяване на околната среда, и 10% – на други причини. Ракът на кръвта е често срещано заболяване при децата, като основните групи видове заболявания на кръвта са три типа – левкемия, миелом и лимфом.

Още за графити изксутвото в България може да намерите ТУК

СНИМКИ от кампанията в София:

 

За автора

Вашият коментар