Премина първото младежко изложение за Пловдив (снимки)

Младите пловдивчани с първо изложение за кандидатурата на Пловдив за европейска столица през 2019
mladejkoizlojenie_plovdiv

Най-голямата младежка структура в страната НМФ (Национален младежки форум) подкрепи идята на младежката група, сформирана от Фондация ПЛОВДИВ 2019 и Фондация “Музикална младеж” за провеждането на първото по рода си младежко изложение в Пловдив, посветено на кандидатурата на града за Европейска културна столица през 2019 година. В организацията на събитието активно се включиха членовете на НМФ, МИКЦ-Пловдив област, Сдружение на младите психолози в България “4ти април” – клон Пловдив и Студентски съвет на ПУ „Паисий Хилендарски".
Сред другите организации участвали в изложението бяха People to People International, Националният алианс за работа с доброволци, Асоциация на студентите медици – Пловдив, Асоциация за Подпомагане на Академичната Общност, ELSA – Plovdiv, AIESEC – Пловдив, Сдружение Младежки глас – Пловдив, Световна асоциация за подсилване на младежта и младежката медия mediacafe.bg
Събитието бе планувано точно за деня на Христо Ботев в "Цар Симеонова градина" (Градската градина на Пловдив), от 11:00 до 16:00. Местни младежки организации имаха възможността да представят себе си  (с какво се занимават, в каква сфера са техните дейности и какви инициативи имат) пред пловдивчани и заедно да коментират идеи за това, как града ни да се представи пред Европа.
Целта на изложението бе да събере и запознае активни млади хора от различни организации, които да обменят опит и добри практики от своите дейности, както и да се подпомогне тяхното обединяване около общи позиции, цели, интереси и инициативи. Изложението беше отворено за всички жители и гости на града, което допринесе за популяризирането на младежките инициативи и припознаването на младежките организации, като структури, в които човек може да се развива правейки нещо интересно и полезно за обществото.
В рамките на изложението се проведоха още няколко инициативи като игри и творческа дейност за деца от началните и средни училища по повод 1-ви Юни – Денят на детето. Направи се сглобяемата арт инсталация,която младежите нарекоха "Единство 3". Многостранна гигантска сглобяема скулптура състояща се от 500 отделни части, които бяха изрисувани и декорирани от участниците, като след това бяха сглобени, и се създаде едно огромно произведение на изкуството на живо в реално време през деня. Скулптурата бе построена в красивата Цар Симеонова Градина в Пловдив.
plovdiv_edinstvo3
След провеждането на изложението се проведе среща, по време на която се дискутираха възможностите за сътрудничество между младежките организации в града. Присъства и председателят на Национален Младежки Форум – Веселин Илиев, който даде примери за това, как младежките организации може да си партнират и какви са ползите от това.
Председателят на Фондация "Музикална младеж" Кирил Търпов изрази своето задоволство от проведеното събитие, което е първо по рода си за града. Той пожела на всички младежи да се обединят в идеите си, да бъдат по-силни и да отстояват правата си.
Младежката организация PTPI, като най-млада част на Пловдив, сподели  проблемите си относно диалога с "администрацията", а другите организации обещаха да и съдействат за решаване на някои важни проблеми.  Не бе изненада, че учениците срещат трудности в използването на базата на училищата за дейностите си. Ръководствата на някои училищата в Пловдив не осъзнават ролята на младежките организации в развитието на умения и креативност сред техните ученици и даже им пречи, стана ясно по време на срещата.
За участниците в изложението това събитие определено оказа своя положителен ефект и трябва да бъде развивано. Пловдивските младежки лидери планираха следващи съвместни събития.

За автора

Вашият коментар