Протестиращите студенти: Г-н Борисов, нямаме допирни точки с вас!

"Уморихме се от всички лица на прехода, включително и от Бойко Борисов". Ранобудните студенти, които окупираха Софийския университет и инициираха протестите пред Народното събрание на 12 ноември, публикуваха позиция, в която ясно и категоричено заявяват тази си позиция. Днес те първоначално бяха обвинени от лидера на БСП Сергей Станишев, че са футболни хулигани и лумпени, платени от ГЕРБ, а в последствие лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че ще поведе протестен митинг в Пловдив – понеже "хората го молели".

Ранобудните студени ясно се разграничават от политическият протест на ГЕРБ, който ще се проведе тази събота и изразяват позиция, че не искат да бъдат използвани от Борисов, нямат допирни точки с неговата политика и желаят той, и всички останали лица на "прехода" да си тръгнат. Ето и цялата позиция на Ранобудните студенти, публикувана във фейсбук:

Позиция на Ранобудните студенти

Днес бившият премиер Бойко Борисов произведе абсурдното твърдение, че народът го чакал да оглави антиправителствените протести. Като потърпевши от полицейско насилие от вчера, достигнало пикът си в полицейската държава, за чиято несъразмерна ескалация ГЕРБ положиха немалко усилия, държим да кажем следното:

Вярно е, че държавата има монопол над легитимното насилие в обществото. Но нормално ли е най-бедната членка на ЕС да е страната с най-висок брой полицаи на глава от населението? Вчера абстрактната полицейска статистика се актуализира и на свой гръб изпитахме мощта на МВР, подплатена с голяма доза нелегитимно и отказващо да се легитимира насилие. За самочувствието на МВР да погазва закона носи отговорност и г-н Борисов като бивш главен секретар на МВР и министър-председател.

Г-н Борисов,

явно се затруднявате да разберете защо е невъзможно не само да ни оглавите, но и да се върнете на власт с наша подкрепа. Затова нека стане ясно, че политиката, която въплащавате е в разрез с идеологията ни и борбата ни за една бъдеща държава, която се грижи за гражданите си, а не ги изоставя, както вие направихте. Вие обезкървихте здравеопазването и образованието ни, за да подсилите силовите структури и да се занимавате с подслушване докато народът се самозапалваше в отчаянието си. Вашата страхлива оставка беше пиар ход, но няма да позволим да бъдем употребени за следващия Ви (както и от която и да е партия).

Ние се уморихме от всички лица, говорители и предводители на прехода. Не сте изключение от тази група. Направете си труда да прочетете съдържанието, което Окупацията ни произвежда и сам ще се убедите, че нямаме допирни точки. Не можете да се разпознаете в движението ни, без да рискувате да се разпадне идентичността Ви. Никой не ви е дал мандат да говорите от наше име и да ни асимилирате към вашата партия. Нека това бъде ясно и за бившия Ви неформален коалиционен партньор Атака, който произведе несъгласуваното определение в изречението „Малките ИЗРОДЧЕТА на сикаджията Бойко в действие“. То не е съгласувано и със самите нас. Честно казано, не се обиждаме на „изродчета“, но дълбоко ни обижда да ни казват, че сме „на Бойко“.

Ние не ви чакаме да ни оглавите, а да си тръгнете.

Ранобудните студенти.

За автора

Вашият коментар