Първо електронно списание пуснаха от Младежки Форум

На бял свят е първото списание на Национален Младежки Форум – "Младежки фокус". Него няма да може да си закупите от нито една книжарница или сергия за вестници, поради простата причина, че изданието е само в електронен вариант. Лесно е за четене в автобуса или на спирката. Нуждаете се само от един таблет и нищо друго. Акцентите на "Младежки фокус" падат върху годината на доброволчеството – 2011. В списанието всеки, който има желание би се запознал с това какви са правата на добровлците и какво решиха над 30 организации на семинара във Варна през юли.
Списанието отделя специално място за безредиците в Катуница преди две седмици и позицията на студентите една седмица по – късно, която се прочете пред около 4000 младежи на площад Централен в Пловдив. Декларация на Национален младежки форум! Интервюта и интересни гледни точки.
Запознайте се с встъпителните думи на председателя на НМФ Веселин Илиев:
 
Замислих се в колко списания (от тези, които си купуваме) можем да видим като водеща тема доброволчеството. Аз не се сещам? После се замислих колко списания говорят на езика на хората от младежките организации. Пак греда! Няма да ви споменавам, че се сетих и за това колко ли списания някога са анализирали тези “странни животни” -­ младежката работа и политики.
 
Вече десет реда се правя на интересен просто, за да ви информирам, че гледате на екраните си първото и единствено електронно списание в България за младежка работа и политики. Знам, че за повечето млади хора младежки политики звучи като нещо, за което “дядо се е надъхвал”. Аз силно се надявам тези, на които това списание би било полезно, наистина да знаят за него.
 
И като говорим за “знаят”, аз май не знаех колко шарено нещо е доброволчеството. Понякога правим нещо, защото ни среща с яки хора, а сякаш не забелязваме колко много ние сме научили, колко много можем и знаем. Само заради доброволчеството! Невероятно, нали!
 
Сигурен съм, че ще научите нещо ново, или ще разберете, че вие сте на едно или друго мнение. В някои случаи ще усетите и, че още някой мисли като вас. Защо доброволчество? Ако има нещо, което всички от младежките организации определят за техен двигател, това е доброволчеството. На всички ни се иска повече хора да знаят, да усетят тръпката на това да направиш нещо само защото те кара да се усмихваш. Затова и ние, в Национален младежки форум (НМФ), се опитваме да впрегнем главите и сърцата си и да направим доброволчеството нещо познато. Това е и една от причините НМФ да приеме на драго сърце поканата за партньорство в кампанията на бТВ “Да почистим България за един ден”.
 
Дано успеем да накараме повече хора да разберат, че това да направиш нещо извън собствената си клетка ще те направи по-­‐свободен. Като казах свободен, се сетих, че тук мога да закача и една актуална тема. Та, свободата. Свободата ми звучи като правото на информиран избор, без фалш и клишета. Значи избор/и. Колкото повече избор имаме, толкова сме по-‐свободни.
 
Сега, ако ги сметнем, к’во става – имам два избора – 1. Да ходя да гласувам на изборите, 2. Да не ходя да гласувам. Ако отида да гласувам, ще имам обаче още избор, то президент, то кмет, че и общински съвет. До тук в случай 1 нямаме никакъв избор.
 
В случай 2 имаме пред главата си още избори. Какъв е изводът: ако гласуваме, сме по-­‐ свободни. Пак повтарям, че условието е да сме наясно кой стои зад досадно надничащия от билборда политик. Какво той ще направи, за да продължавам да се занимавам с нещата, които искам? Сложна сметка, ама нали започна и училището и университета.
 
Бъдете свободни!
Веселин Илиев – Председател Национален младежки форум

За автора

Вашият коментар