Рекорд! Бензинът вече е над 3 лева

Цената на високооктановото гориво счупи всички рекорди

Психологическата бариера в цената на горивата рухна, съобщава "Преса". Вчера бензинът удари три лева за литър. Засега над нея се предлага само гориво от най-високия клас. От вчера по бензиностанциите "ECTO Sport 98" вече се продава срещу 3,03 лв. Високият клас гориво на "Лукойл" също се продава за 3,03 лв./л. Това е абсолютен рекорд в цените на горивата от въвеждането на валутния борд през 1997 г. Новият рекорд дойде след пето поредно поскъпване за месеца на горивата. От понеделник бензин и дизел скочиха с още 4 стотинки, припомня "Труд".

 

Най-масовият А 95 вече върви на дребно по 2,77 лв. Дизеловото гориво пък поскъпна до 2,71 лв. и е на крачка от рекорда си от 21 март, когато цената му достигна 2,73 лв.
Поредното поскъпване на горивата се очаква да се отрази и нацените на превозите, а след това и на всички стоки. Повечето таксиметрови фирми също готвят скок с 20 ст. на километър. Галопиращите цени на горивата ще доведат до светкавично поскъпване на най-евтините храни, коментира "Преса". Хляб, мляко, плодове и зеленчуци ще са първите стоки, които ще реагират на поредния ценови трус.
Горивата винаги се увеличават през лятото и се намаляват през есента, от септември-октомври те ще намалеят активно, заяви финансовият министър в коментар за "Нова телевизия" (Novatv.bg) сутринта. Освен това цените се определят в световен мащаб, добави той и подчерта, че относно горивата сме обвързани от общата политика на ЕС. В разгара на отпускарския сезон цената на бензина в Германия достигнаха нов рекорд, съобщи Общогерманският автомобилен клуб ADAC.
През изминалите почивни дни беше счупен ценовия рекорд, поставен на 18 април, информира "Дойче веле". Литър бензин марка Супер Е10 (95 с 10% примес биоетанол) струваше средно 1,692 евро, което е с 0,018 евроцента повече, отколкото през април. На много бензиностанции цената на литър Супер Е10 значително надхвърляше 1,70 евро.
Повишаването на бензина се обяснява с високите цени на петрола. На 20 август цената на барел петрол Брент надхвърляше 114 долара, докато в началото на юли тя бе само 89 долара. Върху цените оказва влияние и ниския курс на еврото. Петролните операции на световните пазари се осъществяват в долара. За това когато еврото се понижава спрямо долара, в Германия и останалите страни от еврозоната бензинът поскъпва.
Информация: vesti.bg
 
 

За автора

Вашият коментар