Студенти-медици в акция „Болница за плюшени мечета“

Най-забавната и позитивна инициатива ще се проведе на 16 и 17 декември в Пловдив. Тя се нарича „Болница за плюшени мечета“ и нейната идея е под формата на игри и забавления децата да преодолеят страха от лекарите.

 За целта всеки един малчуган е поканен да донесе своята любима плюшена играчка, която става негов „пациент”. С негова помощ, както и с помощта на младите лекари, зъболекари и фармацевти за „пациентът“ ще бъдат положени специални грижи.

Инициативата е организирана от Асоциация на студентите-медици –гр. Пловдив(АСМ-Пловдив) със съдействието на техните колеги от Българска асоциация на студентите по дентална медицина(БАСДМ)  и Асоциация на студентите по фармация в България(АСФБ) и Студентски Съвет на МУ-Пловдив. Тя ще се проведе в събота и неделя, от 11 до 15 ч., в МОЛ Пловдив, ниво +1, срещу магазин Хиполенд.

Болницата за плюшени мечета е насочена към деца на възраст от 3 до 9 години. Освен че се преодолява страхът на хлапетата към лекаря , се заостря вниманието им относно хигиенните правила, здравословното хранене и всичко, свързано с опазване здравето.

Инициативата  помага и на студентите по медицина да се запознаят отблизо с работата с деца, с техните страхове и вълнения. По този начин се изгражда връзката лекар – дете (пациент), основаваща се на взаимно доверие и топлота.

Болница за плюшени мечета е международен проект, организиран ежегодно от студенти по медицина в страни като Великобритания, Германия, Австрия, Италия, Франция, Турция, Гърция и др. За пръв път този проект в България беше осъществен от членовете на АСМ – Пловдив преди 7 години. Кампанията пожъна голям успех и получи широк медиен отзвук. Примерът бе последван и от студентите от останалите   асоциации на медиците в София, Варна, Плевен и Стара Загора.

 

Вашият коментар