Студентска формация Жарава в световна класация

Студентската формация „Жарава“ към ПУ отново е № 1 в световната класация за етномузика ETHNOCLOUD в Канада

Престижната класация EthnoCloud, базирана в Канада представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави 

Студентската Музикална Формация "Жарава” от Пловдив отново оглави световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада.  Отново под №1 за месец юни,  "Жарава”  води в  престижната Класация,  която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като „Жарава“ е под №1 в глобалната класация.( за втори път).

Студентска Музикална Формация "Жарава" е представителна към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски ". Съставът е от студенти, изучаващи специалност „Музика и Поп и джаз“ към Педагогическия факултет на ПУ. Техен художествен ръководител и ментор е прославеният български музикант Владимир Величков.  В момента групата активно репетира за предстоящото в края на месеца участие в най-престижния руски фестивал  „Петро Джаз“, който се провежда в Санкт Петербург.

Още през септември миналата година, осемте български студенти и един ученик прославиха страната ни в световната платформа за етномузика „Ethnocloud“ със свои интерпретации на две народни песни – „Миш Маш “ и „Калино, Калинче“. Те бяха  на челните места в глобалната класация Топ 40 на платформата в конкуренцията на изпълнители от 151 държави.  

Веднага след големия успех, последва и поканата от организаторите за участие в Санкт Петербург.  

Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“ подпомагат пътуването на младите музиканти и певци, като поемат транспортните разходи до Санкт Петербург. Отделно от това, самите членове на „Жарава“ по идея на ментора си и ръководител Владимир Величков, (който освен техен преподавател е и действащ музикант в оркестър „Канарите“), организираха серия от събития, които целяха набирането на необходимите средства.

Те изнесоха самостоятелен концерт в Bee Bop Cafe на 09.05.2018г., участваха в „Капана фест“, откъдето получиха не само подкрепа, но и нови почитатели, приятели и съмишленици.

„Магията на българския фолклор пленява българи и чужденци от столетия. Той е част от визитната картичка на България пред света, а мотиви от различни песни, са използвани от редица известни музиканти от цял свят в техни произведения. По този начин, фолклорът преживява нещо като ренесанс и става разпознаваем и харесван от по-широка аудитория, към която се присъединяват и много млади хора. Те започват да търсят информация за музиката, постоянно откриват нови групи, посещават концертите им. Откриват цял един нов свят, изпълнен с традиции и неподправена красота“

Разказва Владимир Величков, който сподели че е изключително щастлив от работата си с младите хора и вярва в успеха им от сърце.

Вижте още ТУК!

За автора

Вашият коментар