Световното образование идва в София на 15-и и 16-и февруари

За първи път на изложението ще вземат участие над 25 британски университета, сред които най-рейтинговите учебни заведения, оглавяващи британските и световни топ класации, сред които University of Warwick и Lancaster University, Anglia Ruskin University, Leeds University Business School, както и най-предпочитаните от българи за последните години университети като Coventry University и University of Portsmouth.

Според данни на централизираната система за прием UCAS 2160 българи са подали документи за прием в британски ВУЗ, което е с 11% по-малко от миналата година, когато кандидатурите са били 2440, съобщи Светлан Данев, управител на  консултантска компания „Интеграл”, координатор на проекта.  

Според него това е закономерен процес, който се наблюдава през последните 3 години от повишаване на таксите за обучение в Англия от 3000 на 9000 паунда.  

Въпреки спада, България остава в челните места по брой изпратени чуждестранни студенти на Острова, като бройката се доближава до тази на страни като Германия, Франция, Италия и Румъния. Повишаване на кандидатурите от български отличници за топ университетите от Оксфорд и Кеймбридж отчита проекта, като към 15 януари, когато изтече срока за кандидатстване тук, над 30 български ученици са кандидатствали за престижните училища, 8 от които вече са получили оферти за прием.  

Значителен ръст на кандидатите за страните Дания и Холандия между 30 и 50% годишно отчита проекта като причина за това са безплатното датско образование и по-евтиното холандско образование, както и многобройните специалности на английски език, които университети в двете държави предлагат за чужденци. 

Изложението ще предостави и консултантски секции за кандидатите за Франция и Германия. За целта кандидатите трябва да подготвят академична справка 9-11 клас, препоръкa от училищен преподавател, мотивационно писмо, копие от паспорт или лична карта и сертификат по езика, ако кандидатът е положил изпит за такъв. 

За първи път Световно образование ще предостави възможност за подаване на документи за предварителен прием в български университети, съобщи Ирина Христова от „Интеграл”. Причина за разширяване обхвата на изложението е проведено от организаторите проучване сред 10 000 български 12-класника от  училища в страната, съгласно което 48% са посочили, че предпочитат обучение в България, 34% – ще кандидатстват само в чужбина, а 18% се колебаят между български и чуждестранни университети. В градовете София и Варна броят на кандидатите да учат в чужбина е по-голям от тези, които желаят да учат в България с над 2 пъти.

Надяваме се българските университети да се възползват от възможностите на проекта и освен срещи с потенциални кандидати, да се срещнат и със западните си колеги, с които да обменят професионални мнения и информация за най-добрите образователни практики в света, програмите, финансирането и таксите за обучение, коментира Христова. Към момента участие в изложението са заявили 5 български университета, сред които НБУ, Техническият университет в София, Варненския свободен университет и др. 
  

Сред новите участници са и представители на Австрия, Белгия, Италия и Франция, които ще предложат програми в областта на архитектурата, мениджмънта, здравното образование, социалните науки, изящните изкуства и дизайна. 

Безплатни магистратури за българи ще предложи шведския Jonkoping University, чиито програми са изготвени в тясно сътрудничество с  предприятия-гиганти от мащаба на IKEA, Volvo, Scania, Tetra Pack, Ericsson и др., 

Кандидат-първокурсниците за Великобритания ще могат да подадат документи за получаване на стипендия до 2000 бр. лири от University of Northampton, която се отпуска за ученици с диплома за средно образование над 5.50. Стипендия в размер на 3500 бр. лири за цялата продължителност на обучение за отличници ще отпусне и University of Bradford., а Sheffield Hallam University – стипендия от 2000 бр. лири в брой на кандидатите за бакалаври и магистри, които вече имат оферта за прием от университета.  

Специализирани презентации за ученици и родители ще предоставят актуална информация по темите за избора на специалност, заемите за студенти в Англия, къде да се учи според бюджета и как се кандидатства в Германия, Франция, Дания, Холандия и Швеция. 

От тази година партньори на проекта ще са и младежките организации на българи, завършили в чужбина Back to BG и „Тук там”, представители на които ще реализират първите си срещи с кандидатите по време на изложението. Целта на съвместната инициатива е студентите отрано да получат информация какво и къде да учат, ако искат да се реализират в България.

Двете организации ще обединят усилия с координатора на проекта „Интеграл” за разпространяване на актуална информация сред българските студенти зад граница относно търсените работни позиции у нас и тенденциите на трудовия пазар. 

Предвид засиления интерес към проекта в страната, след изложението в София ще бъдат проведени специализирани кандидат-студентски информационни дни в градовете Пловдив, Благоевград, Русе, Велико Търново, Варна и Бургас.  

По време на дните ще се предоставят безплатни консултации за професионална ориентация, безплатни тестове за прием в университети в Дания за 12- класници и специализирани презентации по актуални образователни теми.

Форумът се провежда на 15 и 16 февруари 2014 г. в столичния хотел Шератон с участието на над 60 университета от Великобритания, Холандия, Дания, Франция, Италия, Белгия, Австрия, Швеция, България и др.

Вашият коментар