Джема Барух: Предимството на Пловдив 2019 е балансираната артистична програма (ВИДЕО)

Джема Барух е от София. Но вече обича Пловдив. И вече работи, за да направи града ни Европейска столица на културата. Новият изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2019“ има дългогодишен опит в неправителствения сектор с писане на проекти и кандидатстване по различни програми на международно ниво.

За две години в Пловдив променя коренно очакванията си за шансовете ни да станем Европейска столица на културата. Съвсем премерена е в изказванията си, без излишни изхвърляния и с ясна мисъл какво трябва да се случи, за да спечелим в надпреварата. И говори с онзи дух, който много харесваме – не на пловдивчани, боготворящи града, защото сме от тук, – а на човек, дошъл от другаде, но влюбил се в него и обичащ всичките му автентични местенца – като любимите ѝ райони: Капана или улица „Иван Вазов“. Джема Барух прие Mediacafe.bg в двора на Синята къща в Стария град и разговаряхме за работата, която трябва да се свърши в следващите 4 месеца и как трябва да изглежда Пловдив през 2019-а година като Европейска столица на културата:

– Как се стигна до решението ви да поемете поста на изпълнителен директор на фондацията?

– Когато дойдох да живея в Пловдив преди 2 години, всички около мен с които се запознавах, много говореха за „Пловдив 2019“. Постепенно разбрах, че всеки може да помага по всякакъв начин за инициативата, а с опита си с кандидатстване по европейски проекти се стигна до идеята, че мога да помагам по този начин.

– Какви впечатления имате от Пловдив за 2 години?

– За всички хора, които са отвън, Пловдив е едно изключително притегателно място, много романтично. Като започнеш да живееш тук виждаш всичко в един град, който си живее свой живот, със своите проблеми и постижения.

За това време се убедих, че Пловдив трябва да стане столица на културата, защото вярвам, че този град може да даде много повече като дух, като атмосфера, като възможности за развитие, прекрасен град е за това, това е мястото.

– Какви са предимствата в първата апликация, която създаде „Пловдив 2019“?

– Програмата е това, което има градът като предимство. Има много силна артистична програма и могат още много неща да се довнесат и доразвият, което се прави и в момента. Предизвикателството до лятото е да подготвим наистина качествена програма, но аз съм сигурна, че това ще се случи, тъй като тук се работи достатъчно добре.

В момента просто трябва да доразвием програмата по-подробно, с европейското измерение, включване на всички граждани. Екипът тук е прекрасен, работят изключително концентрирано с мисъл, с желание. Това е страшен коз за Пловдив.

– Опознахте ли града и имате ли си любими места?

– Тепърва ще откривам още повече места в Пловдив, но вече ми е на сърце. Едно от любимите ми места е Капана. Намирам, че е забележително и уникално място. Имам си и любима улица – „Иван Вазов“.

– Това са леко забравени от хората места, как може да върнем живота в тях?

– В други европейски градове имат същите проблеми – и ги решават, като пускат там артисти. Креативни хора се заемат с тези места и ги оживяват. Това става бавно, но само през такива хора може да се оживи подобен район. Така ще станат истински притегателни места, и техните много силни страни ще изпъкнат.

Има си и други начини – през общински стратегии за развитие, намират най-специфичното за кварталите. Но един от начините е това – да пуснат хората с идеите, които смело да ги реализират.

Вижте още за "Пловдив 2019" във видеоинтервюто с Джема Барух:

Вашият коментар