България участва в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2014”

В момента тече европейският конкурс за дърво на годината, където България е представена от Стария бряст от Сливен. В конкурса се състезават дървета от България, Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Уелс, Унгария, Франция, Чехия и Шотландия…

Въпреки, че сред тазгодишните финалисти българското дърво убедително води по възраст, то ще има сериозна конкуренция в лицето на любими на хората дървета като чешкия Дъб-защитник, дъба пред Пролома на мъртвите в Уелс, Дървото на влюбените в Унгария и летния дъб-бонзай, гордост на твърдоглавите бретонци.

Старият бряст, един от символите на Сливен, е победител в националния конкурс "Дърво с корен" за 2013 г., организиран от фондацията "Екообщност", преборил се в конкуренцията с 29 номинирани дървета от България.

Хилядолетното дърво е единственият жив свидетел на Сливенската история. Дървото е дух и символ на града, под чиито клони през вековете се случва всичко важно за отделния човек и за града. Това е дърво, за което всеки родолюбец носи чувство в сърцето си. Затова Старият бряст е уникален не само за Сливен, но и за България и Европа.

Онлайн гласуването започна на 1 февруари и ще продължи до 28 февруари 2014 г., на интернет адрес: www.treeoftheyear.org. Резултатите ще бъдат обявени от организатора на конкурса на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 19 март в Брюксел.

Вашият коментар