Свободата няма граници – есе на Петър Стефанов (3-о място)

Най-после публикуваме с незначителни корекции есетата от конкурса "Свободата няма граници", от конкурса ни "Мисия Студент 2014". 

Третото място бе заето от Петър Стефанов, на 19 години от град Дулово, Силистра. Той е студент в Пловдив в Академията за музикални, танцови и изобразителни изкуства, специалност "Българска народна хореография". 

„Свободата, Санчо, е като салама, който ти така лекомислено режеш!“, се казваше в една ТВ реклама. В интерес на истината, никой не може да дефинира какво точно е свободата и затова някой може да възприема я като салам. Аз обаче не мисля така.

За мен свободата е нещо необяснимо, което всеки човек интерпретира по свой си начин. Ако за един свободата е в това да нарисува някой паметник на културата със спрей, за друг да изпие една бира в работно време, за трети може да е възможността да бъде с човека, когото обича, въпреки всичко и всички. Затова смятам, че свободата е относително и същевременно строго определено понятие за всеки отделен човек. Поради тази причина, ще Ви споделя, как разбирам свободата и безгранична ли е тя.

За мен свободата се измерва в това какво сме постигнали през житейския ни път. Това зависи от решенията, които ще вземем, от думите, които ще изречем, от отношението ни към заобикалящия ни свят. Не случайно е казано, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му, а аз казвам, че е толкова голям, колкото мечти е успял да реализира. Именно така измервам свободата. Мечтаем за добра работа, за добро семейство и прекрасни деца и какво ли още не и сме напълно свободни да го постигнем. Всеки може да ни каже, че няма да превърнем мечтите си в реалност, но искаме ли нещо достатъчно силно и даваме ли всичко, то тогава няма как да не се справим.

Точно тук идва моментът да вземем решение дали ще се ограничим с мнението на хората около нас, били те близки, познати или непознати или ще се осмелим, ще докажем, че сме свободни и ще успеем. Да, за мен свободата се измерва с успеха. В това дали успяваме да бъдем добри хора, добри родители, добри синове, майки, дъщери и бащи. Никой не би могъл да попречи на човек да постигне целта си. Друг е въпроса дали наистина човек иска да сбъдне мечтите си. Аз се чувствам свободен, а това ме кара да се чувствам добър и щастлив човек, изпълва ме с любов и състрадание към всичко и всички. Никой не може да ми отнеме това чувство. Затова аз се чувствам свободен и за моята свобода граници няма!

Подробности за награждаването на есетата и останалите победители може да видите от този линк

Публикуваната фотография пък е на спечелилия трето място автор Таня Яворова. Подробности за награждаването на победителите във фотографския конкурс може да видите от този линк.:

За автора

Вашият коментар