Третият брой на списание НУЛА32 с дъх на тютюн

След два изключително успешни броя, всичките разграбени до един, градското списание за стил и култура НУЛА32 представя третия си брой. По ирония на съдбата той е за най-актуалния квартал под тепетата в последните дни, в който миризмата на тютюн е напоена по градските павета вече почти един век. Той ще бъде представен в близост до мястото, където в последните дни хората направиха жива верига, за да спасят паметника на културата от екзекуция. Успяха ли, времето ще покаже!

Ето как студентите представят новия си брой преди официалната презентация на 21-ви март от 19:00 часа на сцената на Stage 51:

"Третият ни брой беше готов преди багерът да задълбае в спомена за тютюневото минало на Пловдив. Когато работехме по него, бяхме едни от малкото, които се разхождаха из тайнствените улици, прокарани между някогашните складове. Там, където слънцето трудно се прокрадва, а хората изглеждаме толкова малки и незначителни. Сградите, окичени с предупредителни табели, с избити прозорци, пропаднали покриви, олющена мазилка и отдавна неотваряни врати, събудиха у нас онзи по детски необясним интерес –  наивен и изследователски.

Привлякоха ни с надеждата, че в тях ще открием нещо, което за обикновените хора остава завинаги зад алуминиевата ограда, завинаги в досадния и непривлекателен фон на ежедневието. Защото тъкмо това е целта на списание НУЛА 32 – да надскача момента, да се вълнува от онова, което остава в сладкото отсъствие на времето. Записахме историите на Тютюневия град преди той да се завърти по новинарските емисии, преди да стане обект на коментари от знайни и незнайни.

Води ни единствено тютюнът с мистериозността и загадъчността си, с удоволствието и често лошите последици, с трагедиите и радостите, които носи, преди да стане на цигара. И ако след всичко остава само пепел, тази поне ще мирише хубаво.

Представянето ще се осъществи съвместно с ОФ „Пловдив 2019“. Тютюневият град е част от клъстъра “Градски Мечти” на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019."

Вижте как и откъде тръгна дебютния брой на Списание НУЛА32 ТУК

За автора

Вашият коментар