Иван Брегов: Опитвам се, първо, да променя себе си, защото от тук започва всяка промяна

В серия от публикации Форум Ключ представя  блиц-интервюта с КЛЮЧарите в юбилейното 10-то издание на Форум КЛЮЧ #НАПУК. Днес, Иван Брегов разказва за вдъхновението и предизвикателствата, пред които се изправя, на какво е напук и за какво й пука. 

 Десетото издание на форум Ключ ще се състо на 9-и април на сцената на Независим (бивш Модерен), София. Организаторите отново ще се опитат да вдъхновят и провокират младите хора да търсят нови идеи, начини за промяна на средата около тях, както и да ги мотивират да се включат в различни обществено полезни каузи. Прочетете повече ТУК

Ето и блиц-интервюто с Иван Брегов:

 

Какво се опитваш да промениш около себе си ?

Опитвам се, първо, да променя себе си, защото от тук започва всяка промяна. Разбира се, човек смесва промените и накрая получава живота си по този начин. Но най-вече искам да променя средата. Искам да променя така нещата, че хората да чувстват живота си справедлив, да се чувстват на място и тези, които са съгрешили да се чувстват по-добре. Как, обаче, може да стане това? Не знам. Обществото е много, много сложен организъм. Не можеш да изхвърлиш тези, които ти пречат, трябва да ги направиш част от това тяло и те да работят за неговия смисъл. Не знам как става това, особено в сферата на правосъдието.

А какво се надяваш да остане непроменено завинаги ?

Надявам се ценностите да останат непроменими, обаче, те се сменят. Явно аз съм поостарял, неприемайки това.

Кой е най-значимият урок, който си научил ?

Най-значимият урок е бил урокът да се научиш да прощаваш и да надраснеш себе си, да излезеш от своята дребнавост, от своето си желание за възмездие, от своето желание за отмъщение, от своето желание да почувстваш и да се отдадеш на злобата си. Това е най-силният урок. Беше ми нужно доста време докато успея поне мъничко от това да преодолея.

Кое те вдъхновява да продължаваш?

Съмишлениците. Когато видиш, че не си самотен в идеите и в идеалите си. Това е най-добрата мотивация. Съмишлениците в дома, съмишлениците в къщата, в която живееш, с твоите съседи, съмишлениците, които срещаш, отивайки на работа, които възприемат света по пободен или по добър за теб начин. Това е най-силната мотивация.

Най-голямото предизвикателство в работата ти?

Аз работя в консервативна среда. Най-голямото предизвикателство е, може би, хората, с които работя да ме приемат повече като един от тях и по-малко като един човек, който администрира идеи. Това е в момента, но то е в чисто работен план. В личен план най-голямото ми предизвикателство е да успея да подредя себе си с всичките начинания, с които съм се захванал без да изоставя нито едно от тях.

С кого би се сменил за един ден и защо?

Бих се сменил с всеки един българин с по един век назад откакто съществува България, за да видя колко всъщност не му е било по-лесно отколкото на нас, напротив било му е по-трудно. Но колко повече сила и характер е имал да живее в една по-добра държава или да я иска, когато я няма и да бъде всеотдаен към семейството си, отговорен към народа си. Това са важните за мен неща. Бих бил българин от всеки един век назад.

Напук на…

Напук на безкрайната простотия и безразличие, които стават все по-силни, за жалост.

А действаш ли „напук“ на себе си ?

Не, мързелив съм да ти кажа. По-често това е проблем при мен.

Какъв е резултатът тогава ?

Плачевен.

Обичаш ли пуканки ?

Безкрайно много, с масло и повечко сол, ако може.

 

За автора

Вашият коментар