Еко форум „Зелени калкани” обменя идеи и практики за опазване на околната среда, чрез изкуство и култура

На 17 март 2016 г., четвъртък, в София ще се състои международният еко форум „Зелени калкани”. За ден представители на неправителствени организации, артисти, еколози и журналисти ще обсъдят възможностите за междусекторни сътрудничества между съвременното изкуство, екологията и образованието; ролята на градската среда в съвременната еко система; и формирането на гражданско съзнание и екологична чувствителност като път към по-„здрав” свят и красива природа.
 
Специален гост на събитието ще бъде Мириам ван Далум, експерт-еколог на Норвежкия институт за изследване на природата.

Към събитието ще се включат още Каридад Мартинез и Хосе Мануел Луна от Inercia Digital S.L. Гостите от Испания ще представят някои курсове, които създават, за да адресират специфичните нужди на свои клиенти от малки и средни предприятия и предприемачи в областта на електронния бизнес, уеб-предприемачеството и он лайн ученето.
 
По време на форума ще се състои премиерата на късометражния филм „Зелени калкани”. Той документира моменти от едноименния проект „Зелени калкани”, който през 2016 г. преобрази 5 училищни стени в София, Враца, Русе, Бургас и Благоевград. Цел на проекта бе със средствата на визуалното изкуство да привлече вниманието и повиши екологичната грамотност на най-малките жители на града и техните родители, отговорни за бъдещото хармонично съществуване между човека и природата.
 
Форумът е място за обмяна на идеи и международни практики за опазване на околната среда, използвайки средствата на изкуството и културата.
 
Актуална информация за развитието на проекта може да намерите във фейсбук

*** Програма ***

 
14:00 – 16:30 – Откриване на Форума и въвеждане в темата. Представяне на партньорите на „Зелени калкани”: Норвежки институт за изследване на дивата природа, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българско дружество за защита на птиците, графити екипът 140ideas (yeto, teleto, JRMN) & Glow
16:30 – 16:45 – Пауза
16:45 – 18:15 – Open space на тема: Изкуството, екологията и образованието – взаимодействие за въздействие
18:15 – 18:30 – Пауза
18:30 – 19:00 – Представяне на резултатите от проекта от фондация "За Оборище"
19:00 – 19:30 – Премиера на късометражния филм "Зелени калкани", посветен на реализацията на проекта
19:30 – Зелено неформално пространство за срещи на по чаша вино
 

 

Вашият коментар