Ученик от пловдивската Английска посреща делегацията на НАСА

Американският посланик у нас н.пр. Ерик Рубин е изпратил лична покана на пловдивчанина Димитър Фердинандов да участва в посрещането на делегацията от НАСА начело с американския астронавт Ричард Линехан
 
Ученикът от Езикова гимназия „Пловдив“ е сред малцината избрани, които ще имат невероятния шанс да общуват с космонавта, летял цели четири пъти в космоса
 
Развълнувах се изключително много, когато получих писмото. Не можех да повярвам, сподели Димитър пред сайта plovdivtime. 
 
Д-р Рик Линехан пристига у нас на посещение от 9 до 14 май. Той ще се включи в различни инициативи в София и Пловдив и ще разкаже за живота си на астронавт. Линехан ще говори за това какво означава да преследваш мечтите си, за значението на обучението по математика, технологии, инженерство и науки и за възможностите, които са на разположение на тези, които се трудят упорито и имат желание да изпробват нови неща. 
 
По време на посещението си в България д-р Линехан ще изнесе лекция в рамките на Софийския фестивал на науката в Sofia Tech Park на 12 май, събота, от 17,30 ч. и ще се срещне с победители в различни олимпиади и други ученици в „Музейко“ на 13 май.
 
 
Рик Линехан е ветеринарен лекар по образование, чиято съдба е била да лети в космоса. Д-р Линехан е селектиран от НАСА през 1992 г. и взема участие в четири космически мисии. През 1996 г, 1998 г. и 2002 г. лети на борда на космическата совалка „Колумбия“, а през 2008 г. – на космическата совалка „Индевър“. През 2002 г. д-р Линехан е излизал в открития космос три пъти в продължение на общо 21 часа и 9 минути. По време на мисията през 2008 г., вече като опитен „космически пътешественик“, той е излизал извън совалката още три пъти за общо 22 часа и 2 минути. В момента  д-р Линехан разпределя времето си между Програмата за изследване на човешките ресурси на НАСА и Космическия център “Джонсън”.
 
 
Поканата на посланик Рубин към пловдивското момче никак не е случайна. Димитър му се представил по време на официално събитие преди време. В разговора станало ясно, че отличникът в Английската има трайни интереси в сферата на физиката и астрономията. Участвал е в множество престижни състезания, включително и такова, организирано от Масачузетския университет.
 
Рубин поощрил пловдивчанина и му предложил да го свърже с една от най-големите компании за космически технологии в света. От посолството се свързали  с Линдзи Микълс – американската учителка по програма Fullbright в ЕГ „Пловдив“, за повече информация за Димитър, която да предоставят на представителката на България в световната компания на Илон Мъск SpaceX.  Дали съдбата на Митко в бъдеще ще бъде сързана с ъс Space Exploration Technologies Corporation, която разработва ракети-носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи, времето ще покаже. 
 
От години се вълнувам от тези теми. Голяма „вина“ за това има преподавателят ни по физика в Английската гимназия Костадина Кацарова. Тя ни вдъхнови и запали по тази наука. Води и група в училище, която е част от градския клуб „Квант“, разказва Фердинандов. 
 
Тийнейджърът е категоричен, че е амбициран да успее в мечтите си да работи в сферата на науката и заради вдъхновяващите примери на вече успели възпитаници на Езиковата гимназия под тепетата. 
 
Един от тях е Камен Козарев – доктор по астрономия, възпитаник на Бостънския университет и изследовател в Smithsonian Astrophysical Observatory в Кеймбридж. Въпреки множеството перспективи астрофизикът се завръща в родината си и стои зад редица важни изследвания. Козарев е създател и на  дигиталния планетариум в Природонаучния музей в Пловдив.
 
Д-р Козарев прави важни за световната наука и за космонавтиката изследвания за влиянието на слънцето върху земята и телата, намиращи се в орбита. Той е вдъхновител за мен и моите съученици, които са част от клуба ни по физика, разказва Димитър Фердинандов
 
Другият учен, свързан с Пловдив и езиковата гимназия под тепетата, е електроинженерът Мирослав Атанасов – учен в ЦЕРН. 
 
Фердинандов и съученичката му Анна Велкова работили заедно с Атанасов по проекта „Младежки конкурс за космоса Odysseus ΙΙ”. 
 
Преди няколко седмици Димитър заедно с Анна представиха свой доклад в конкурса Clean Tech на MIT на Масачузетския университет. Състезанието е насочено към разработването на теми, свързани със справянето с климатичните промени и опазването на околната среда. 
 
Вижте видеото от 15-годишнината на клуб Квант, провела се само преди месец в ТУ Пловдив, в която участие взе и отбора на Английската гимназия с Митко:

КОЙ Е ДИМИТЪР ФЕРДИНАНДОВ: 
 
Ученик в ЕГ „Пловдив“, 10 клас 
• Април’ 2018 г. – Участие в международното състезание “Clean Tech”, организирано от Масачузетски технологичен институт
•  26. Март 2018 г. – Участие в Международния CMS Masterclass, организиран от  ЦЕРН след подбор и проведен в Технически университет в София
• Януари’ 2018 г. – Участие в състезанието „Particles4U“, организирано от International Particle Physics Outreach Group (IPPOG), с видеопроекта „Разходка в света на атома и защо ни е студено“;
• Октомври’ 2017 г. – Участие в състезанието Breakthrough Junior Challenge, организирано от  Khan Academy, National Geographic Network и CS Harbor Laboratory,  с видеопроекта “Is Everything Energy? | Einstein's Famous Equation Explained”;
• Юли’ 2017 г. – Първо място в XIX. Национален конкурс на фондация "Еврика" „Космосът – Настояще и бъдеще на човечеството“ в направление „Графични произведения, създадени с помощта на компютър“ под патронажа на първия български космонавт ген. Георги Иванов, с авторския проект „Космическият асансьор“
• Юни 2017 г. – Участие в полуфинал на Европейското астрономическо състезание за младежи "Odysseus II" и спечелен приз за най-професионално представяне на отбора
• Май 2017 г. – Участник в отбора-победител на националния етап на Европейското астрономическо състезание за младежи "Odysseus II", с проекта "New Hope – A Sail To Trappist-1"
• През 2016 и 2017 година участие в конкурса на посолството на САЩ в България за спечелване на стипендия за посещение на Space Camp, Alabama и покана и през двете години на заключителния кръг – събеседване с 5-те най-добри кандидати от страната.
•  Юли’ 2016 г. – Трето място в XVlll. Национален конкурс на фондация "Еврика" „Космосът – Настояще и бъдеще на човечеството“ в направление „Графични произведения, създадени с помощта на компютър“ под патронажа на първия български космонавт ген. Георги Иванов, с авторската образователна поредица "Космосът", епизод 1 и епизод 2.
• Юли’ 2015 г. – Поощрителна награда в XVll. Национален конкурс на фондация "Еврика" „Космосът – Настояще и бъдеще на човечеството“ в направление „Идеи за научни и технически експерименти“ под патронажа на първия български космонавт ген. Георги Иванов, с проекта "I manage – Mission "MARS" 
• Юли' 2015 г. – Пътуване до ЦЕРН по проект към училищния клуб по физика към СУ "Св. Патриарх Евтимий"
• Февруари’ 2015 г. – Спечелена квота за участие в Тренировъчния лагер на НАСА в Измир, Турция
 
Още за интересите на отличника от Английската гимназия може да видите ТУК
 
Автор: Мария Луцова /plovdivtime/

За автора

Вашият коментар