Варна отново сред финалистите за Младежка столица на Европа

Морската ни столица Варна отново е сред финалистите в турнира Младежка столица на Европа, като тази надпревара е за титла през 2017-а година. Варненци се представиха страхотно през миналата година, но останаха на второ място зад Ганджа (Азербейджан), въпреки кандидатурата си, която получи похвали от цял свят. Журито отдели 5 града за финалисти, като следва по-подробно представяне на кандидатурите. Конкурентите на Варна са – Кашкайш (Португалия), Галуей (Ирландия), Нюкясъл (Обединеното Кралство), Перуджа (Италия).

Европейска младежка столица е титла, която се присъжда за период от една година, през която на града победител се дава възможността да представи своя младежки ориентиран културен, социален, политически и икономически живот. Инициативата за ЕМС насърчава нови идеи и иновативни проекти, свързани с активното участие на младите хора в обществения живот и има за цел да представи модели за бъдещо развитие на младежки политики в европейските общини.

Журито ще даде насоки на всички градове-кандидати, които да подобрят още повече своите идеи. Градът-победител ще бъде обявен през ноември 2014-а година на церемония в Младежката столица на Европа за 2015-а година – Клуж-Напока (Румъния). Победителят през 2017-а година ще е деветата Младежка столица.

За автора

Вашият коментар