Веселин Илиев: Овластяването не е даване на власт, а самостоятелност (ВИДЕО и СНИМКИ)

В края на април в Пловдив се проведе дискусионен форум на тема „Овластяване на младите хора в политическите процеси”, който бе организиран от най-голямата младежка структура в страната – Национален младежки форум (НМФ) и Фондация “Фридрих Еберт”.

Дискусионният форум повдигна темата за „Младежкото овластяване“ в страната и чужбина, с участието на над 30 младежки представители и експерти в областта. Участниците, които бяха от цяла България получиха възможността да научат как се осъществяват младежките политики на различни нива – както на общоевропейско, посредством европейските институции, така и на национално и местно ниво. Освен това те разбраха каква роля могат да имат младежките организации в благоприятстване процеса на младежко овластяване.

Ани Колева, която е младежки делегат за България в ООН за тази година, бе един от специалните гости на форума, заедно с бившия председаетел на НМФ и настоящ представител на MOVE BG Веселин Илиев. Ани сподели, че приоритет пред работата й за България е младежката безработица и младежкото овластяване. Примери за това могат да бъдат "Мендижър за един ден" и "Млад кмет". То може да бъде видяно още на много места – от училището до семейството.

"Цялата промяна започва от младите хора, които не харесват нещо в системата и се борят срещу това", сподели Ани. 

Веселин Илиев пък запозна младите с това как функционира Европейският младежки парламент и отговори на много въпроси за Младежкото овластаяване в България:

"Овластяването не е даване на власт на някого. То говори за самостоятелност, на първо място върху собствените си интереси, ценности, това което правя всеки ден. Това е способността да правя това, което аз искам според моята визия и според това, което аз считам, че нещата трябва да се случват. Всеки един от нас трябва да се научи да изразява мнението си. Това е много важно да се случи в посткомунистическите общества, където реално принципите на общество и управляващи са различни", сподели представителят на MOVE BG за Пловдив Веселин Илиев.  

"Сблъсъкът на интереси е именно това овластяване, за което говорим. Най-значимото за общество успява да пробие път през многото други неща", завърши един от най-големите лидери сред младежите в България.

Чуйте интересния коментар на Веселин Илиев и Ани Колева пред нашата камера: 

Снимки: Национален Младежки Форум

Вашият коментар