Пианистка от Пловдив и музиканти от Канада събраха 2000 долара за болно дете от Велинград

Галина Островская, цигулка с Петя Караколева, пиано

2000 долара за болно дете от Велинград събраха група музиканти от Канада на концерт в Челси, Квебек. Историята на семейството на 4-годишния Кристиян от Велинград е наистина трудна. Майката на момчето, Стефка, остава пълен сирак и след като вече е с две дъщери става вдовица. След това от втория ѝ мъж се ражда третото ѝ дете – Кристиян, който страда от Синдрома на Еванс – тежко автоимунно заболяване. По-голямата дъщеря на Стефка вече живее сама, а по-малката, която е в шести клас, е пълна отличничка в училище.

Организатор и инициатор на концерта е пловдивчанката Петя Караколева, завършила Музикалното училище „Добрин Петков“, след което получава висше образование в Щатите като концертен пианист. В концерта, който се състоя на 3 май, целта на който е била да се съберат средства в помощ на семейството, са участвали Петя с нейното клавирно трио, включващо беларуската цигуларка Галина Островская и мексиканската виолончелистка Габриела Руиз Руеда Арамбула, както и френско-канадската певица Карол Портеланс с англо-канадската корепетиторка Маргарет Макфърсън.

И петте музикантки водят активен творчески живот в столицата Отава. 100 процента от парите, събрани на концерта, ще бъдат изпратени на семейството във Велинград тази седмица. Ежедневието на семейството е трудно поради икономическата им ситуация, което прави лекарствата за болестта непосилно скъпи за тях. Бащата на Кристиян също е получил заболяване, впоследствие на работата си като каменоделец и се нуждае от операция от тежка херния, а майката е изкарала тежка болест преди 6 години, от която почти не загива.

На Кристиян предстои дългосрочно лечение, за което са нужни много средства. Събирането на пари продължава, тъй като тази сума не е достатъчна за лечението на Кристиян. Ако някой друг също желае да помогне на семейството, може да го направи на банкова сметка:

Банка ДСК гр. Велинград

BIC: STSABGSF

IBAN: BG27STSA93000012732503

Стефка Боянова Бързакова  

За автора

Вашият коментар