ДГ „Малина“ с благотворителен базар за „Нощ на ангелите“

7180 лв. събра най-голямата детска градина в Пловдив – ДГ „Малина“, в подкрепа на Денис Шивачев, чиято кауза е част от инициативите на фондация „Нощ на ангелите“. Младият мъж е диагностициран с рядък и агресивен вид рак на кожата, за чието лечение е необходима сумата от 250 000 лв. Единствената възможност за бърза намеса е в съседна Турция, където Денис ще бъде опериран от доказани в областта на онкологията специалисти.

За да подкрепи добрата кауза и да помогне на младия баща да продължи да бъде със семейството си, екипът на детска градина „Малина“ организира благотворителен базар, като част от честванията за 50-годишния си юбилей. Началото му се поставя на 18 април с базара и продължава до 26 април. Изработените занаятчийски и арт продукти са създадени от самите деца, техните родители, баби и дядовци по време на специално проведени работилници. Сред тях са ръчни плетива, картички, великденски декорации, рамки за снимки и други.

„Изненадахме се положително, че толкова много хора, които живеят наблизо, дойдоха да си купят артикул. Също така родители, чиито деца вече не посещават детската градина, както и официалните ни гости. От Община Пловдив присъстваха г-н Темелков, г-жа Щилянова и г-жа Ирикова. Г-жа Калоферова от Синдиката на българските учители също. Те винаги подкрепят инициативите ни и ни съдействат“, коментира директорът на ДГ „Малина“ Дочка Попова.

Градината е тясно свързана с „Нощ на ангелите“ и всяка година се включва в различни каузи на фондацията. На финалното тържество от юбилейната седмица пък всяка група и родителите засадиха дръвчета в двора на детската градина. Отделно през месец април децата и техните педагози подпомогнаха Маратон на добротата, като изработиха картички за деца и възрастни, които прекараха великденските празници в болници. Също така родителите са подготвили много подаръци за децата от Центровете за настаняване от семеен тип, които ще прекарат 1 юни в болници. Освен всичко изброено се включват и в инициативата на Виктория Петрова – автор на книжката „Мечо и Добрината обикалят гората“, с идеята децата да се учат, че е хубаво да се помага на ближния, на животните и на тези в нужда.

Събират се и се предават постоянно и пластмасови капачки, работи се в посока рециклиране и опазване на околната среда. Във всяка група има малко кошче за биоразградими отпадъци, а на двора има голям компостер, както и две големи опитни полета, на които децата отглеждат билки и цветя. Базата разполага и с паркинг за велосипеди, създаден по инициатива на родителите. Участват в много национални кампании за екология и съхраняване на природата.

„Опитваме се да събудим интерес към различни каузи в тях чрез игра. Прекрасно е, че можем докато се забавляваме, да направим много хубави неща и за детската градина, и за другите. Децата си помагат едни на други и в самата градина. Знаят, че ако някой има нужда, трябва да му съдействат, да го успокоят, ако е разстроен, да са толерантни. Имаме дечица от Украйна например, на които другите много помагат да учат български език. Те осъзнават, че всички сме еднакви, не правят разлика помежду си, приемат се и не се делят по раси или физически характерности. Ние сме наясно, че не можем да променим целия свят, но ако успеем да усмихнем поне един човек, значи сме направили нещо хубаво“, споделя директор Попова.

Тя вярва, че ако децата започнат да се занимават с добрини още от ранна възраст, ще израснат с тази нагласа и някой ден ще променят града, страната, дори света. А нейната работа и работата на всички, работещи в градината, е да им предадат това добро.

За автора

Вашият коментар