Хълмът на Данов

Недялко Славов и неговата рубрика „Хълмът на Данов“. В нея големият съвременен писател и наш съгражданин споделя с читателите на „Медия кафе“ своите най-нови текстове – есеистика, публицистика, лирико- философски фрагменти. 

СЛАВЕЯТ

Славеят е невидима птица. От час го слушам и го търся в храстите до оградата. Да търсиш славей по песента му, да го чуваш и все да не успяваш да го видиш. Това е като най-доброто ти стихотворение, което никога няма да запишеш. Само ще го чуваш цял живот.

ПРЕДСТАВАТА

Представата се ражда в подклепачния мрак. Окото е красиво сетиво, но без въображение. Не може да роди представа. Представата я раждат другите сетива. Мирисът, слухът, допирът. Правят го опипом нощем. Конструират представата в тъмното. Това е една от най-важните екзистенциални задачи на нощта – да създава представите.

ЗА СМЕХА

Обичам хората, които могат да се смеят! Любимата ми порода!

Покрай тях установих различните видове смях. Най ми харесва смеха с цялото тяло, в който участва цялото ти естество – устни, мимични мускули, очи, ветрилообразните бръчки около очите, после надолу – раменете, ръцете, гърдите, торса. Този смях е покана за съвместно пътешествие, знак за доверие, доверяване, предоставяне на себе си на другия без сметка, без изгода. Този смях е и пророкуване.

„ „ „

Либерализмът домува в онази част от мозъка, където зад хипертрофиралите миражи за безконтролна свобода, са самоубийствените обсесии на човека. А крайният либерализъм, на който сме свидетели днес, си е чиста бесовщина. Той е присъщ на депресивните, комплексираните, устремените към мрака и неуверени в себе си хора ( както и на класическите хитреци с усет за привилегированата изгода, разбира се), които винаги, за да съществуват, се групират в секти. Той е обратното на жизнения порив. Неслучайно неговия основен враг е Божията подредба на света. Съвременният либерализъм е лъжесвобода и отвежда в последна сметка до дивия краен материализъм, трансхуманизма и до олтарите на Танатос. Той е ентропия, така както животът без правила е катастрофа.

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА:

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

За автора

Вашият коментар