Хълмът на Данов

Недялко Славов и неговата рубрика „Хълмът на Данов“. В нея големият съвременен писател и наш съгражданин споделя с читателите на „Медия кафе“ своите най-нови текстове – есеистика, публицистика, лирико- философски фрагменти. 

* * *

      Само будното ни тяло ни принадлежи. Спящото е ничие. Стои на обществения паркинг на Съня. И е там, докато не се появи собственикът му.

    АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР

     Нощем блести феерично под фасадното си осветление. Понякога над него кръжат гларуси. Беззвучно, с часове – въртят там пернатата си искряща виелица. Защо ли го правят, питам се и мигом си отвръщам – ами затова, защото детски е нашия ум, а Бог обича децата му да го разпитват.

* * *

Познавах неколцина от тая порода.

Добри Тонев, Виктор Пасков, Христо Запрянов, Иван Методиев, Кирил Найденов, Стефан Мутафчиев, Кольо Карамфилов.

Стояха изправени. Истукани пред Живота. Презрителни към Смъртта. Не трепнаха от баналното битие. И за миг не допуснаха, че има свят по голям от света на Изкуството.

Бяха Мисионери.

 Изглеждаха странни, наивни, непрактични, комични, трагични, несъвместими с материята, съвместими с духа, сияеха и в самотната си слава, и в бедността си.

 Бяха неистови.

 Бяха непоколебими.

 Останаха непобедими.

МОРАЛИСТЪТ

Неучастието в греха озверява човек. Прави го дявол, изгонен от Ада!

* * *

      На първия завой след кръговото, на излизане от града има стар платан. В него са приключили пътя си мнозина. Луди, заспали, надрусани, пияни. Там има плоча на убито в катастрофа момиче. Слизал съм да видя снимката му. Зиме и лете, пролет и есен в тая зона на смъртта виждам и родителите му. Идат с някаква малка сива кола. Все чистят, поливат с пластмасови шишета, подреждат нещо, суетят се колкото да не мислят. И седят на скованата пейка за двама. Живеят в спрялото време. В друг свят. Без слънце, без луна. Не виждат нито летящите коли, нито летящите сезони. Безоки в мъката си.

Засадили са там кринове. Бели, нелепи. Като лебеди, кацнали на бетонен паркинг.

„Публикуваните в рубриката текстове ще бъдат включени в сборника с есеистика „ Хълмът на Данов“, който ще бъде издаден през 2023 година с любезното съдействие на Георги Петков и Димитър Стамов.“

ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА:

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

Хълмът на Данов

За автора

Вашият коментар