Време е Пловдив да стане град на младите!

Във връзка с изпратеното от Националния Младежки Форум (НМФ) отворено писмо представители на различни младежки организации в града под тепетата влезнаха в контакт с представители от Общинския съвет. Първи на отношението на младите откликнаха представители на ВМРО-НИЕ и вече бившия кемт на Пловдив Славчо Атанасов. Срещата се проведе в сътрудничество с КТ "Подкрепа" и Г-н Атанас Кръстев. На нея присъстваха Венцислав Атанасов (АМТИИ), Георги Мерджанов (БЕСТ), Нели Аврамска (Младежка мрежа на КТ Подкрепа), Даниел Джинсов (ПУ), Веселин Илиев (НМФ и mediacafe, а от страна на ВМРО-НИЕ – Георги  Божев и Борислав Инчев.
Студентите и председателите на младежките структури заявиха желанието си за провеждане на активен диалог, който да постигне ефективност в работата на Общината по начин, който да удовлетворява нуждите на младите пловдивчани. Изразиха мнение, че младите хора имат позиция по много теми свързани с управлението на града, като застъпихме елементи като градски транспорт, инфраструктура за велосипеди, младежка заетост и др.
На въпрос от домакините към младежите каква е причината за липса на мотивация в младите хора към обществено-политическия живот, Веселин Илиев отговори че млади хора често не виждат своите интереси в решенията на управляващите. Младите хора ще се интересуват и ще подкрепят политиците, тогава когато политиците подкрепят младите хора. Мирният протест от 2ри октомври на площад Централен (организиран от част от организициите инициирали отвореното писмо) показа мотивация на младите хора и е знак за управляващите, че младите хора не са апатични, напротив, те са готови да бъдат гражданското общество и да са активни в диалога. Представи се идеята за провеждане на последваща разширена среща с предварително уточнени теми, които да се дискутират.
Веско Илиев предложи още да се обобщят резултатите от анкетата на Mediacаfe.bg, събираща мнения на пловдивчани по различни теми свързани с управлението на града и да ги предостави след изборите. Подчерта се, че организациите възнамеряват да използват твърдо младежкия културен портал Mediacafe като платформа за представяне на обещанията, които ще бъдат поети и нивото на тяхното изпълнение, за да може студентите и младите хора да видят ефекта от работата на Община Пловдив и Общинския съвет.
Г-н Атанас Кръстев от КТ Подкрепа заяви, че той самият е готов да сътрудничи от тук нататък на младите хора в града и определи студентските съвети и младежките организации като основен фактор за подобряване условията на живот на младежите. КТ Подкрепа са готови да помагат в различни направления, както достъп до медии, политически отговорни лица и дори юридическа подкрепа по теми не само в областта на трудовото право, но и други аспекти, където студентските съвети и младежките организации биха срещнали затруднения.
Предстоят срещи с Омбудсмана Константин Панчев в София тази седмица относно диалога на младите с институциите.

За автора

Вашият коментар