Милен Русков събра елита на Пловдив за представяне на новата си книга „Възвишение“

Вчера (1 ноември) в клуб "Петното на Роршах" беше представената новата книга на писателят Милен Русков. Авторът има зад гърба си 20 превода, както е и носител на няколко награди за литература. На събитието вчера присъстваха преподаватели от пловдивския университет "Паисий Хилендарски", известни писатели, актьори и художници.
"Езикът, на който е написан романът “Възвишение” е издържан в стила на българското възраждане. За да звучи книгата му автентично авторът е изследвал литературата от този период, част от която е Рибният Буквар на Петър Берон и “Горски пътник” на Раковски.
Литературната вечер откри собственичката на издателска къща “Жанет 45” – Божана Апостолова. Писателят не за първи път избира точно тази издателка и в духа на традициите запазва и художникът, с който е работил и преди, а именно титолуваният многократно Румен Жеков. Ролята на водещ играеше един любим пловдивски автор – Александър Секулов.
 
След кратка история на написването на книгата, Милен Русков подари на публиката прочит на част от книгата, за да могат всички да се насладят на възрожденския български език. Самата редакторка, която също присъстваше на литературното събитие, сподели, че почти не е правила редакции по книгата. Поради уникалността на езикът, на който е написана книгата и неговата един вид ‘архаичност’, тя буквално е непреводима.
Книгата разказва за перипетиите и иронично-драматичните преживявания на двама революционери-разбойници, приятели на Димитър Общи. Пред екип на mediacafe.bg Милен Русков сподели, че този роман ни дава възможност да се насладим на езика на Възраждането, да се посмеем, както и да си припомним реалния образ на част от българските революционери, който не е патриотичен, но за сметка на това е от части комичен, от части трагичен.

Романът на Милен Русков „Възвишение“ получи признание от най-висока степен – Наградата за литература на Европейския съюз през 2014-та година. Повече може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар