За 5-ти пореден път Художествената гимназия в Пловдив отличена за високи постижения

Арх. Георги Савов награди талантливи ученици от Художествената гимназия

За пети пореден път талантливи ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив получиха награди за високи постижения. Това стана по време на откриването изложба „Стенопис“ в арт център „Бялата къща“ в Стария град. Инициатор и спомоществовател на конкурса за рисунка е арх. Георги Савов, който е възпитаник на художественото училище. По традиция работите на младите художници бяха оценени и селектирани от външно жури на високо ниво.

Тази година в него бяха проф. д-р Галина Лардева-декан на факултет „Изобразителни изкуства“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Красимир Линков-директор на Градската художествена галерия и Георги Иванов – Жорж Трак, арт директор на културен център „Тракарт“. Първа награда – годишна стипендия от 2400 лв, разпределени по 200 лв. месечно, получи Виктория Илиева от 10 кл. След нея се наредиха единадесетокласничките Пламена Примова и Цветелина Баташка с еднократни награди от 300 и 200 лв. Тази година бе връчена и поощрителна награда на Христина Михайлова от 150 лв. 

Пловдивчанинът арх. Георги Савов е автор на знакови сгради в цялата страна, за които е получил престижни награди. Негово дело е спортната база на ФК „Ботев“  в кв. Коматево и проекта на стадион „Христо Ботев“. След награждаването на младите художници арх. Савов потвърди пред директора на Националната художествена гимназия Светлозар Чавдаров желанието си да развива конкурса и занапред. Бе обсъдена идеята със съдействието на арх. Савов догодина учениците от специалността „Стенопис“ да създадат в Пловдив големи стенописни творби в реална среда. 

Вашият коментар