Захари Карабашлиев във Френската: „Животът не е просто сбор от контрасти!” (СНИМКИ)

„Ако някой ви обезкуражи да пишете, никога не го слушайте!", така известният писател мотивира пишещите ученици в публиката на елитното пловдивско училище

Най-натоварената седмица от инициативата на „Младият Пловдив чете” завърши. Събитието, организирано от издателство "Жанет – 45" бе повече от успешно. В продължение на седмица, всеки ден именити писатели събираха и препълваха различни зали в училища и университети с млади хора, които не спираха да задават въпроси, да се интересуват от съвременната литература и да събират автографи. Да, това е вярно. Последното четене от голямата поредица се състоя във ФЕГ „Антон дьо Сент Екзюпери” със среща-разговор с писателя Захари Карабашлиев.

Поетесата Божана Апостолова представи Захари Карабашлиев с думите, че той е една изненада в българската литература. Издателката заяви, че имената на големите писатели трябва да се внушават, за да се сещаме, че ги имаме.

Захари Карабашлиев е писател, издател и драматург. Автор е на един от най-известните български романи „18% сиво”, сборниците с разкази „Кратка история на самолета” и „Симетрия”, както и книгата с пиеси „Откат”. Отскоро Захари Карабашлиев съчетава писането си с работата на главен редактор в издателство „Сиела”

„18% сиво е идеалният баланс между бялото и черното. Животът не е просто сбор от контрасти. 18% сиво са нещата, които ни се случват, докато чакаме да ни се случат големите неща”, споделия самият той пред младата си публика.

Учениците от Френската гимназия се интересуваха от значението на името на известния роман, как Захари пише книгите си, кое го вдъхновява, за живота в САЩ  и дали е изпитвал носталгия към родината.

„Изпитвах носталгия повече към българския език, не толкова към полята и горите. В 21 век с навлизането на интернет за мен носталгията изчезна”, отговори писателят.

„Пиша, само когато е неизбежно. Само в краен случай. Когато пиша и не вярвам, че нещо е истина, то непременно ще си проличи”, добави Захари Карабашлиев

„Младият Пловдив чете” ще продължи до началото на юни, когато е началото на най-голямото литературно събитие „Пловдив чете”. През първата седмица организаторите от „Жанет-45” срещнаха пловдивските ученици и студенти с Милен Русков, Петър Атанасов, Георги Господинов, Божана Апостолова, Мария Донева и други големи имена в родната литература.

Още снимки и видео от Младият Пловдив чете може да видите ТУК.

За Милен Русков и неговата среща със студенти и ученици може да видите ТУК.

Снимки: Мая Любенова

За автора

Вашият коментар