Стефчо Автографа раздаде стотици автографи на премиерата на НУЛА32 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Другосветците от страниците на новото НУЛА32 могат да бъдат изключителни учители

Младежката мечта, която се сбъдна за пръв път преди три месеца, днес намира своето естествено продължение във втори брой. Новото пловдивско списание НУЛА32 се завръща след кратка пауза сред уютните градски заведения и пространства. Вторият брой на списанието бе представен в претъпкания клуб „Библиотеката” пред над двеста души, които нямаха търпение да се доберат до интересните книжки, особено след като тиражът на първия брой „Капана” беше изчерпан за по-малко от седмица. Това напрактика бе и официалното представяне за неговите създатели Илия, Панайот, Наско и Костадин.

Костадин Бухчев припомни на присъстващите младежкия ентусиазъм, граничещ с наивност, необходим за създаването на едно хартиено издание в свят, който като че ли няма нужда от хартия, още повече от текстове. Момчетата разказаха за наивната си идея, която единствено с много упоритост и инат, напук на всички, които са ги увещавали, че това е безсмислено и няма да успеят, те осъществяват мечтата си и днес, само няколко месеца след раждането на идеята, те вече имат два прекрасни броя.

Младите издатели споделиха вдъхновенията и спънките си при изготвянето на едно такова списание без никакъв финансов гръб. Младежите не пропуснаха да се похвалят и с факта, че вторият брой излиза с двойно по-голям тираж от първия и дадоха ценен съвет на всички млади хора: „Работете за мечтите си, а не единствено за пари, за да бъде удовлетворението ви истинско.”

Литературният критик и университетски преподавател Здравко Дечев представи списание НУЛА32 през погледа на един по-улегнал, начетен и критически ум. „Това списание заслужава да бъде във всяка една библиотека, защото онова, което предлага, е да се интересуваме не само от героите на нашето време, а и от паметта на този град. Това лице на града най-често се пренебрегва. Защо трябва да ни занимават тези хора? Оказва се, че точно тези хора-светове могат да бъдат изключителни учители”, заяви пред препълнения клуб Здравко Дечев.

Другосветците във втория брой на НУЛА32 вече няколко седмици красят Главната улица на Пловдив с историите си, привличат погледи и стават повод за почивка от разходките. Те са точно девет, всеки един напълно различен не само от другите, но и от обществото, в което му се е налагало да живее. Девет души – светове, обединени от искрящите им усмивки. Това са Сашо Сладура, архитект Чинков, Мильо, бай Иван Карачомака, Стефчо Автографа, Коминочистачът Христос, книжарят Любен, клоуна Кени и Белия вожд.

Особено вниманието на публиката бе привлечено и от един от другосветците, дошъл на събитието. Култовият Стефчо Автографа бе видимо предоволен от факта, че вече е звезда от корицата на списание и не спря да дава автографи върху текста на своята история. Известният чешит, развълнуван от славата си на другосветец, не само даваше, но и с радост приемаше автографи в една от хилядите му тетрадки, които един ден гордо ще представи в Гинес.

СНИМКИ и ВИДЕО от първия брой на културното градско списание на Пловдив може да видите ТУК.

 

За автора

Вашият коментар