10 години след трагедията в Лим

На 4 април 2014 година ще се навършат десет години от нелепата катастрофа в река Лим, при която загинаха 12 деца. Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова не се прибраха  у дома.

Катастрофата стана на пътя при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за няколко минути в придошлата река Лим. В него има група от 34 ученици и 16 възрастни, които се прибират от екскурзия в Дубровник. За виновен за трагедията бе признат шофьорът – Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години лишаване от свобода, в последствие обаче присъдата му бе намалена на 4 години. 

"Ако след 10 години същият този ден се спомня, по същия начин хората приемат тая трагедия, значи наистина смъртта на нашите деца не е била безсмислена. Не само от носталгия, от скръб по тях, но и това, което тяхната смърт е дала като поука за останалите", каза бащата на Юли – Георги Манзаров през 2008 година.

Какво се случва обаче през 2014-та? Депутатите объждат промени в „Закона за туристическите превози на деца“. Те предлагат поредната промяна, която всъщност е връщане към превозите на деца през нощта. Но защо е необходимо да се променя досегашният текст на закона, който забранява превоза на деца в тъмната част на денонощието? Фондацията "Ангели от Лим" изпрати писмо точно във връзка с тези промени в Закона за туристическите превози на деца. Публикуваме част от него:

„Kои са депутатите, предложили промяната и под давлението на кои фирми? Нима забравиха, че след катастрофата беше съставена анкетна комисия от техни колеги, които написаха доклад за причините за катастрофата ?! Явно никой него е прочел преди да внесе поправките . ЗАЩО трябва да установяваме, че сме взели поредното грешно решение, след поредната трагедия?

Ние разбираме, че туроператорите трябва да работят, но нима точно превозването на деца в тъмната част на денонощието е техният основен проблем и спънка пред бизнеса? След като през тези десет години, те всячески се мъчеха да узаконят превоза на деца през нощта, явно отговорът на този въпрос е „да” ! Българските граждани са бедни, но няма оправдание, когато рискуваш живота на деца им, за да припечелиш някои лев.

Осъзнай те се ,стига лобита, стига интереси и пируети!

Длъжни сме да дадем сигурност на децата ни!“

За автора

Вашият коментар