8 април – ден да отбележим богатата ромска култура

Днешният ден е празник за ромската общност по цял свят. На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война.

Изборът на датата никак не е случаен. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда и Първия ромски конгрес. Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното ромско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група: образование, бедност, сегрегация.

На срещата са приети общи ромски химн и знаме. Химнът е песента „Джелем, джелем" на Жарко Йованович от 1969 г. Знамето изобразява синьото небе, зелената земя и червеното колело на постоянното движение.

Днес главният въпрос в цяла Европа е как да се коригира обществената и материална изостаналост на циганската народност. Как може да се поправи положението на живеещите в доста мизерни условия роми така, че да не се прекъснат връзките: да запазят своята идентичност и същевременно да живеят в здравословни и приемливи от материална гледна точка условия.  Отговорът е преди всичко в общественото обединение. Това непременно е обща задача, обща задача на мнозинството и на народностната група.

За автора

Вашият коментар