Да покажем изкуството извън класната стая…

Материалното богатство не е моя цел, но аз съм търсач на съкровища на пълен работен ден, който проучва нови възможности, в които учениците му да използват своите таланти, и издирва таланти, които понякога лежат дълбоко заровени сред отломките на нечие саморазрушение. И така, аз имам минало, което е богато на спомени. Имам настояще, което е истинско предизвикателство, пълно с приключения, защото ми е позволено да прекарвам дните си с бъдещето.

Аз съм учител…

/Джон У. Шлатър/

В понеделник, 5-ти октомври от 17:30 часа на площада на Римския стадион в Пловдив ще бъде открита Есенната изложба на ученици от СОУ "Цар Симеон Велики". На нея ще бъдат представени повече от 120 творби на 30 деца от 3-ти до 9-ти клас на елитното училище. За първи път картините ще бъдат изложени на 20 пана на Главната и ще останат там повече от две седмици.

Организаторката на събитието, преподавателят Мариана Цонева смята, че това е най-добрият начин учениците й да се прехвърлят през бариерата на стеснението и да се представят в най-добра светлина пред пловдивската публика.

"Само след 4 години, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, някои от тях ще бъдат вече на голямата сцена, сигурна съм, защото познавам таланта им", сподели Мариана Цонева. 

Паралелно с изложбата на центъра, всеки, който има желание може да закупи оригиналните рисунки, може да го направи срещу 30 лева от СОУ "Цар Симеон Велики", а парите ще бъдат предоставени на деца със заболявания от училището, за да подпомогнат леченията си,

Седмокласничката Стефания Михайлова, която участва с най-много твори, а акварела е нейната страст и мощ, сподели за mediacafe:

В час по изобразително всички можем да си развихрим въображението, можем да творим дълго и няма да се изморим, защото правим това с удоволствие..

За мен изобразителното изкуство е начин на живот, защото ако не съществуваше нямаше да има дизайнери, художници и т.н. , но всичко не е в това… На един бял лист хартия ти можеш да покажеш на света какво чувстваш, да изразяваш емоциите си, изливаш душата си там… Този един лист за мен е много скъп. Когато рисувам аз изразявам онази частичка в мен, която всеки един човек я таи вътре в себе си, но не иска или се бои да я покаже пред света.

Не е важно колко добре рисуваш, а дали го рисуваш от сърце, да е от душата ти, да е рисувано с любов … Разбира се и когато си ядосан белият лист също ти помага да изразиш себе си. Вместо да крещиш или викаш, да се затвориш в себе си, или да се ядосваш ти изкарваш онова, което ти тежи там

Аз обичам да рисувам и за мен белият лист е възможност да изразиш себе си, той е възможност за ново начало, нова история нов свят изобразяващ онова място в душата ни. Вникваш в различни и непознати светове… някои от тях са красиви и нежни цветя, други пък свят пълен със страхове, трети изобразяват мъките си чрез белият лист.

Най-важното е да правим това, което ни доставя удоволствие и сърцето ни го желае…

 

Повече за неформалното образование в Пловдив може да видите ТУК.

Вашият коментар