ЕГ „Иван Вазов“ отново първи на Медицинския куиз в МУ (СНИМКИ)

Учениците от ЕГ „Иван Вазов” победиха в куиз-шоуто на МУ-Пловдив и Ротаракт клуб Пловдив – Пълдин

Отборът на Езикова гимназия „Иван Вазов”, по-известна като Руската гимназия, се завърна на почетната стълбица като шампион на градският куиз за ученици по биология и химия, което се проведе в Медицински университет-Пловдив в събота. Така елитната гимназия вече има 2 престижни титли (2015-та и 2017-та година) отбора воден от Христина Лисичкова. Второ място, само на половин точка зад победителите, зае отборът от ЕГ „Пловдив”, шампион от миналогодишното състезание, а трети останаха участниците от СОУ „Паисий Хилендарски“.

Съвместната инициатива за провеждане на викторина по биология и химия между ученици в 11 и 12 клас от пловдивските училища беше организирана за трета поредна година от Ротаракт клуб Пловдив – Пълдин и МУ-Пловдив и отново се радваше на голям интерес. Водещ на сравнително новото за България състезание бе естествено най-добрият в тази област куиз-водещ Стефан Лозанов.

Главни действащи лица бяха ученици от 11 и 12 клас  от водещите пловдивски училища, които премериха сили по химия и биология само няколко седмици преди пробния кандидатстудентски изпит. Най-знаещи се оказаха учениците от Руската гимназия, последвани от конкурентите им от Английската. Третото място бе заето от представители на СУ „Паисий Хилендарски“.

Състезанието се проведе в пет кръга, по време на които отборите попълваха тестови въпроси, разпознаваха процеси и изображения на учени, и определяха верността на научни твърдения. Решаващ за победата бе последният етап, където учениците намираха отговор на логически задачи.

На състезанието присъстваха зам.-ректорът по „Научна дейност” проф. д-р Виктория Сарафян и зам.- ректорът по „Международно сътрудничество” проф. д-р Мариана Мурджева и Мирослав Трифонов, Президент на Ротаракт Пловдив-Пълдин. Официални гости на събитието бяха доц. Кирчо Атанасов, бивш министър на образованието и Иван Петков, общински съветник в Пловдив със здравен ресор.

„Tази инициатива беше от съществена полза за учениците, които имат желание да кандидатстват в МУ-Пловдив, защото те получиха възможност да се запознаят отблизо с базата и условията на обучение в университета, както и да проверят знанията си по биология и химия до момента”, коментира основния организатор инициативата – д-р Любомир Паунов, който е асистент в Катедра по Специална хирургия, МФ на МУ-Пловдив и член на Ротаракт клуб Пловдив „Пълдин”.

Той изказа специални благодарности на екипа, участвал в подготовката на викторината, а именно – доц.Стела Димитрова, доц. Мария Казакова, доц. Анелия Биволарска, д-р Спаска Начева и Ивайло Мурджев, студент 3-ти курс в МУ-Пловдив. Водещият Стефан Лозанов също получи бурни овации от присъстващите.

За отборите класирани на първо, второ и трето място, бяха осигурени грамоти и награди, а за всички останали имаше утешителни награди и право на посещение на Медицинския университет.

Инициативата бе част от Деня на кандидат-студента, който всяка година събира всички желаещи да се развиват в сферите на медицината.

Вашият коментар