Модерна академия „Синдикат” открива своята седма учебна година

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" ще открие новата учебна година на 22-ри октомври 2017, 11.00 часа, в Голямата зала на Общински съвет Пловдив.

Тази година се записаха 114 ученика. Първите шест учебни години (2011 – 2016) завършиха общо 935 ученика, а събитията на Академията са достигнали до над 300 000 души. Проектът се реализира от 2011 година насам с подкрепата на Община Пловдив. До този момент са приключили успешно шест учебни години.

Тази година, освен часовете и заниманията, са предвидени отново публични лекции във всяка една програма с известни български творци и изследователи. Предвиждат се публични лекции на самите преподаватели като стартът ще даде "История на рап музиката". Другите работни теми са Милен Русков: "Чамкория", "Възвишение" и други романи – от превода към творческото писане и кино сценария"; D_2: Музика и училище, за проекта "Търси се най-добрата училищна група"; Психология: Марин Минков – "Защо сме различни"; "Видео инсталации в публично пространство" – младите българи, които работят във Франция и България – Нина Ковачева и Валентин Стефанов; "Арт мениджмънт и доброволчество" – с представители на фондация "Пловдив 2019".  

Модерна академия на изкуствата „Синдикат”  e безплатно обучение за ученици от 8-ми до 12-ти клас в програмите „Модерни методи на мислене и общуване”, „Литература на ХХ век”, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”,  „Визуални изкуства на ХХ век”, „Графичен дизайн”, „Творческо писане” и „Практики на съвременната философия”.  Преподаватели са гл. ас. д-р Младен Влашки, проф. д-р Галина Лардева,  Цанко Чавдаров, журналистът Евгений Тодоров, Лили Русковска и Анета Русковска, Таня Върбева и Йоханнес Артинян, Александър Секулов и д-р Антон Баев, д-р Вероника Келбечева.

Програмите на Модерна академия „Синдикат” са специално изготвени за проекта и обхващат теми на съвременното изкуство, мислене, общуване, философия, графичен дизайн. Обучението е интерактивно – с много видео материал, уъркшопове, практически занимания, тренинги и игри. Програмите надграждат знанията и уменията, получавани в училище. Няма познатите от училище цифрови оценки. Учениците попадат в среда на приятели и съмишленици, включват се активно в културния живот на града, участват като доброволци в различни културни събития на Пловдив. Всички ученици, завършили Академията, придобиват знания и умения, които не получават в училище.

 В преподаването се използват съвременни методи, в които е заложена свободата, творчеството и личната мотивация на ученика. В края на учебния период всеки ученик защитава личен или групов проект по съответната програма. Всеки завършил ученик получава специално Удостоверение. Издват се и препоръки и/или уверения на български и друг език, които служат пред българските и чуждестранни университети или други организации.

Финасовата ефективност на проекта може да се проследи от средния разход за един ученик за един час обучение, който е 2.50 лева на час, на ученик. За пример, разходът за един ученик за страната в училище е средно 5.72 лв. на час, която стойност се получава като се вземе предвид държавния бюджет, определен за финансиране на дейности в началното и средно образование, общия брой на учениците в България и броя на проведените часове за една календарна година.

  • Как функционира Модерната Академия "Синдикат", вижте ТУК
  • Повече за Модерната академия в СНИМКИ под тепетата може да видите ТУК

 

 

За автора

Вашият коментар