На откриване на учебната година на СофтУни: Качественото образование е път за решаване на проблемите ни

Kачественото образование, което дава не само знания, но и умения на младите хора, е в основата на решаването на проблемите с високата безработица, ниските доходи и демографския проблем в България, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на учебната година в "Софтуерния университет" в град София.

Образователната институция е проект на Фондация "Софтуерен университет", която работи за повишаване на образованието на софтуерни инженери и ИТ специалисти в България.

Според държавния глава утвърждаването на страната ни в производства, които използват достиженията на високите технологии и търсят квалифицирани специалисти, е пътят, по който страната ни може да догони по-развитите държави в Европа.

Президентът е убеден, че инвестициите в образованието е животоспасяващо за България.

Той подчерта, че днес българската индустрия за информационни и комуникационни технологии изнася 50% от своето производство, което означава, че светът иска да купува от нас. Преди 10 години броят на заетите в информационните и комуникационни технологии у нас е бил 9000 души, днес те са 33 000, а прогнозата за 2015 г. е, че в сектора ще работят около 40 000 специалисти, каза Плевнелиев.

Той е убеден, че това е един от най-важните сектори на всяка модерна икономика. "През 2003 г. производството в сферата на информационните технологии в България се равнява на 2% от БВП, днес е 6%, което означава ръст от 300% за 10 години”, посочи още президентът.

Държавният глава обеща на студентите подкрепата си за поставянето на техните идеи в дневния ред на институциите.

Статията е публикувана в dnes.bg

Снимка: БТА

Вашият коментар