Остров Адата посреща 25 международни и български артисти

„Пловдив 2019“ домакин на „Училище за спектакли 2017“

Остров Адата и река Марица ще са специален фокус в международното „Училище за спектакли 2017“, организирано от  фондация „Пловдив 2019“. Общо 19 артисти от България и шестима гости от Гърция, Ирландия, Кипър и Литва пристигат на 30-ти септември в Пловдив. В рамките на една седмица (от 1-ви до 7-ми октомври) те ще се включат в обучителен курс за развиване на уменията им в основни техники от сценографията, аудио-визуалните изкуства, работа с огън, пърформанс и инсталации.

Продуцентите Лиз Пю и Роб Хил (Великобритания), както и Алексис Джонсън – директор обучения от водещата организация в проекта „Училище за спектакли“ ще споделят опита си в артистични практики на открито. Към лекторите от пловдивска страна ще се включат дигиталният артист Петко Танчев, Весела Статкова, преподавател в специалност „Сценография“ на АМТИИ, сценографът Мария Койчева и актьорът Герасим Дишлиев.

Обучението ще се проведе в сградата на Военния клуб. На 3-ти октомври след приключване на първата теоретична сесия артистите ще се преместят на остров Адата, за да проучат острова и да добият преки впечатления от него и поречието в града. Обживяването на остров Адата и река Марица чрез артистични намеси е ключова дейност в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Развитието на проектите от този клъстер е основен приоритет в дейността на фондация „Пловдив 2019“ за тази и следващата година. Организираният в началото на септември градски пикник, с който фондацията отбеляза 3-годишнината от спечелването на титлата Европейска столица на културата, както и предстоящото сега „Училище за спектакли“ поставят началото на планираните от фондацията събития, работилници и срещи с артисти за създаването на специални концепции за реката.

В последният ден на училището за спектакли 6-ти октомври от 16.00 до 20.00 часа пред сградата на Военния клуб – Пловдив участниците в училището ще представят пред публика резултата от своето проучване и работа под формата на инсталация. 

Вашият коментар