Пловдив чества тържествено 24 май

Тържеството по случай Деня на българската просвете и култура и на славянската писменост започва на площад „11-ти май” пред ГХП „Св. св. Кирил и Методий”

На честването ще присъстват официални лица и гости, представителни групи от образователни и културни институции, представителни групи на училища със знамена, венци и цветя.

Празничният ден започва в 9.00 часа с Церемония по връчване на Почетен знак на град Пловдив и Почетна значка на град Пловдив в Актовата зала  на гимназията с хуманитарен профил "Св. Св. Кирил и Методий". След което, ще започне празнична литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай в храм "Св. Св. Кирил и Методий" на площад "11 май".

„Върви, народе възродени” ще озвучи шествието, което тръгва към пл. „Стефан Стамболов”. На пл. „Римски стадион” ще бъде разположен Фанфарен оркестър към СОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Начело на шествието ще се присъединят Мажоретен състав и Представителен гвардейски блок при ЦДГ „Мая”.

На пл. „Стефан Стамболов” ще свири Младежки духов оркестър при Общински детски комплекс – Пловдив.

Видео и снимки от честването на празника през 2015-та може да видите ТУК

Ето и цялата програма по часове:

9.00 ч. Връчване на Почетен знак на град Пловдив и Почетна значка на град Пловдив в Актовата зала на гимназията;

10.00 ч. – 10.15 ч. Празнична литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий”, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в присъствието на Областния управител на Област Пловдив, Председателя на Общински съвет – Пловдив, Кмета на Община Пловдив, други официални лица и гости;

10.20 ч. Откриване на тържеството с химна на Република България. Под звуците на „Многая лета” се посрещат училищната икона с ликовете на св. св. Кирил и Методий, националното знаме, знамето на Европейския съюз, училищните знамена;

10.30 ч. Празнично слово на Кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев;

10.40 ч. Празнично слово на Началника на РИО – Пловдив г-жа Иванка Киркова;

10.50 ч. Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай;

11.00 ч. Водещите ученици от ГХП „Св. св. Кирил и Методий” обявяват полагането на венци и цветя пред паметника на славянските равноапостоли;

11.05 ч. Начало на шествието към площад „Стефан Стамболов”.

12.00 ч. – 13.30 ч. Празничен концерт на открита сцена пред Община Пловдив с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс – Пловдив.

Вашият коментар