Разказвачът на истории: „Българите сме най-бързо загиващата нация…“

Ренсей Стоян Цветашки или ТОзи, КОйто РАЗказва ИСТОрии (с псевдоним Токораз Исто), бе специалн гост на Хуманитарната гимнация в Пловдив  

В самото начало на срещата, когато шумът създаден от страна на учениците е взел връхната си точка, авторът реагира така:

„Знаете ли, когато бях на 16-17 години и на мен не ми харесваше учителите ми да ме занимават с някакви си там автори. На двайсет аз и приятелите ми бяхме най-великите, щяхме да променяме света. Докато стана на 27 г., 80% от приятелите ми бяха мъртви… “ 

Причината да пише е войната за идентичност на народите, която е неговата болна тема. Токораз споделя, че много от народите са си създали недействителна представа за историята си. А българите са най-бързо загиващата и най-лесно манипулираната нация в момента, защото не са наясно с корените и историята си и предпочитат да се наричат „европейци“. Авторът разказа за т.нар. „тумир“ – слепи хора, които знаели цялата българска история. Те били ослепявани още в ранна детска възраст, с цел да не участват във войни и ако все пак ги срещне вражески войник, да се смили над тях, заради недъга им и така историята да бъде запазена. Тумир разказвали цялата българска история на всеки голям празник. Ползвали се с голямо уважение сред народа. Имало и прецедент в историята, един от тумирите не бил ослепен, той решил да татуира цялата история на тялото си и след смъртта му кожата му била одрана и запазена, като се смятала за свещена.

Стоян Цветашки изрази възмущението си от съвременния човек. Той сподели, че се натъква на четири вида разговори между хората

Разговори от тип а) – празни приказки за това какво ще се яде, къде ще се ходи на кафе и тн.; 
разговори от тип б) – разговори по и за работа; 
разговори от тип в) – разговори за религия, философия и политика, но такива, които само предъвкват стари теми; и онези разговори, които почти липсват, разговори от тип г) – такива, които постигат някаква промяна у света и човека.

Вместо да представя творчеството си, той разказа за живота си пред учениците от Хуманитарната гимназия. Цветашки произлиза от родовете Аскерови и Бракмови. Рода Аскерови е познат с това, че членовете му винаги са били с войнствена кръв – служели в армията и имали цяла колекция от различни оръжия, като знаели историята на всяко едно от тях. И както се казва: „ябълката не пада по далече от дървото“. Стоян Цветашки е ръководител и създател на единствената в България школа по Да Дао – древно българско бойно изкуство. Споделя, че от 1977 г. насам не е пропускал нито една тренировка. Нанесъл е над 6 000 нокаута през годините, а той самият е получил едва 7 тежки.

В заключение, авторът сподели, че творчеството му не е предназначено за хора, които никога не са чели в живота си или четат само за забавление. Токораз Исто беше награден от гимназията с грамота за най-голям дарител на библиотеката за годината, след като дари своите 13 тома от поредицата „Тангра“.

 

 

За автора

Вашият коментар