Ученици от Пловдив се борят за 100 стипендии „Nota Bene”

179 пловдивски ученици са кандидатите за стипендия на Общество Nota Bene

Те ще се борят за 100 стипендии от дарителския фонд на Обществото

Повече от 100 известни пловдивчани и големи компании през септември се включиха  в старта на най-мащабната стипендиантска  програма, провеждана в Пловдив. Талантливите деца са предложени от училищните ръководства и Менторския съвет, който вече работи към организацията. Приемът на документи приключи, като срокът за кандидатстване бе удължен с две седмици, за да могат всички училища в града да имат достъп до програмата.

До 30 октомври кандидатите изпратиха свое видео, в което  представят себе си и таланта си. С него те  участват във втория кръг на конкурса. Менторският съвет, който ще определи стипендиантите, е съставен от възпитаници на първите по рейтинг училища в Пловдив и уважавани пловдивчани с талант, получили признанието на обществото. Менторските екипи вече започнаха разглеждането на кандидатурите и  ще изберат най-талантливите от тях.

Сред кандидатите има ученици с музикални дарби, художници, спортисти, танцьори, бъдещи актьори. За стипендиите на Nota Bene ще спорят победители в литературни конкурси, олимпиади по математика, програмисти. Имената на стипендиантите ще бъдат известни през ноември,  а същия месец ще започне и изплащането на стипендиите, които са в размер на 100 лева.

Директорите на 9 от общо 40 пловдивски училища са отказали да предложат ученици, посочвайки различни причини. Училищата, които не са се включили в програмата са ПГ  „Ана Май”, ПГВАД „Христо Ботев”, ППКИТ „Д-р Иван Богоров”, ПГСТ”Пеньо Пенев”, СУ „Димитър Матевски”, СУ „Найден Геров”, СУ „Св. Константин Кирил Философ” и СУ „Симеон Боливар”.  

Всеки от стипендиантите ще знае името на предприемача, отпуснал неговата годишна стипендия и ще има възможност за пряк контакт с него.  Освен финансовата подкрепа, Общество Nota Bene ще предлага ученически стажове във базите на компаниите, чиито собственици са членове на Обществото. Желанието на дарителите е да подпомагат бъдещото професионално развитие на талантливите деца на Пловдив, а стипендиантите да  станат част от общество от  млади професионалисти.

Стипендиантите ще участват в доброволческите акции на Nota Bene и на Българския Червен кръст, който е партньор на организацията.

Основното послание на Общество Nota Bene към младите хора, които завършват своето средно образование, е, че те имат възможност да развиват своя потенциал в България.

За автора

Вашият коментар