Ученици заснемат Суперлунието от тепетата тази нощ (ВИДЕО)

Най-добрият начин да бъде видя луната под различен ъгъл е тя да бъде заснета в сравнение с друг обект. Така ще може да се види нейната различна форма от нормалното й състояние. Това посъветва астрономът от БАН Петър Гулев пловдивски ученици на специална среща в клуб Квант. Тази вечер той заедно с клуба по физика ще снимат от едно от пловдивските тепета явлението, а след седмица той ще награди и най-добрите снимки. 

Повече от час той отговаряше на въпроси на тийнеджърите свързани със сътворението на Земята, луната, космоса и други в събота в една от залите на Техническия университет в Пловдив. Петър Гулев сподели, че ще бъде най-голямото суперлуние за 21 век, както и за последните 68 години – последно Луната е била в такава близост до Земята през януари, 1948 година. 

"Облаци най-вероятно ще има, както и дъжд, а това е добре за всички нас да видим явлението", сподели още той. 

Какво точно означава суперлуната?

Тъй като Луната има елипсовидна орбита, едната й страна, наречена перигей, е с около 48 280 км по-близо до Земята от другата страна – апогей. Когато Слънцето, Луната и Земята се намират на една линия, докато Луната обикаля Земята, това явление се нарича сизигия. Когато тази система Земя-Луна-Слънце се появи с перигея на Луната срещу Земята, а Луната е на срещуположната страна на Земята от Слънцето, се случва т. нар. явление перигей-сизигия. То прави Луната да изглежда много по-голяма и ярка в небето от обикновено и е известно като суперлуна.

Вашият коментар