Учениците от Английската най-добри на куиза на Медицинския университет (СНИМКИ)

Второ място зае отборът от СОУ „Климент Охридски”, а трети се наредиха миналогодишните победители от ЕГ „Иван Вазов” (Руската)

Отборът на Езикова гимназия „Пловдив”, по-известна като Английската гимназия, победи в куиз-шоуто по биология и химия, което се проведе в Медицински университет-Пловдив в събота. Съвместната инициатива за провеждане на викторина по биология и химия между ученици в 11 и 12 клас от пловдивските училища беше организирана за втора поредна година  от Ротаракт клуб Пловдив – Пълдин и МУ-Пловдив.

„Tази инициатива беше от съществена полза за учениците, които имат желание да кандидатстват в МУ-Пловдив, защото те получиха възможност да се запознаят отблизо с базата и условията на обучение в университета, както и да проверят знанията си по биология и химия до момента”, коментира основния организатор инициативата – д-р Любомир Паунов за mediacafe.bg. Той е асистент в Катедра по Специална хирургия, МФ на МУ-Пловдив и член на Ротаракт клуб Пловдив „Пълдин”.

На състезанието присъстваха и зам.-ректорът по „Научна дейност” проф. д-р Виктория Сарафян и зам.- ректорът по „Международно сътрудничество” проф. д-р Мариана Мурджева.

  

Борбата между втория и третия в класирането бе доста оспорвана, като двата отбора решиха крайнато класиране чрез дузпи. Водещ на quiza за поредна година бе Фантазия без граници с водещи Стефан Лозанов и Георги Влайков, които отново изпотиха бъдещите медици с интересни въпроси, като 

"Коя ендокринна жлеза контролира метаморфозата при жабата. Ако бъде отстранена у поповата лъжичка, то тя никога не може да се превърне в жаба, а пораства до гигантска попова лъжичка? Коя е тази жлеза?", както и "Кой е органът, който започва да работи на 18-тия ден след оплождането на яйцеклетката, когато зародишът е не по- голям от грахово зърно, и не престава да работи през целия живот?"

Какво е буквалното значение на гръцката дума “Stoma”?

А/Око
Б/Ухо
В/Нос 
Г/Уста

Питейната вода

а) е силно разреден истински разтвор
б) има постоянно рН и постоянен състав
в)е суспензия
г) е грубодисперсна система
д) е концентриран  разтвор на соли

       

По нарастване на киселинния характер съединенията се подреждат в реда:

а)етанол, фенол, вода
б)фенол, вода, етанол
в) етанол, вода, фенол
г) фенол, етанол, вода
д) вода, етанол, фенол    

Крайно класиране

  1. Езикова гимназия Пловдив – 57 т.
  2. СОУ св. Климент Охридски – 53 т.
  3.  ЕГ ''Иван Вазов'' -1 (първи оттбор) – 53 т.
  4.  ОМГ Акад. Кирил Попов
  5. СОУ П. Хилендарски
  6. ЕГ ''Иван Вазов'' 2
  7. СОУ Патриарх Евтимий
  8. СОУ Пейо Яворов
  9. ГХП св.св. Кирил и Методий

Видео на победителите от 2015-та година:

СНИМКи от 2015-та година може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар