Включете се в Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм

Струва ли ви се, че някои идеи са „забранени“ в нашето общество? Че има теми „табу“, че има неприкосновени лица, както и че темите от дневния ред са предварително начертани някъде на тъмно? Въобще, смятате ли, че има голям проблем в начина, по който се информираме, а медиите не работят в полза на демокрацията?

А чували ли сте на а "Европейска гражданска инициатива за медиен плурализъм"?

"Европейската гражданска инициатива за медиен плурализъм" (ЕГИМП) е инициирана през 2013г. от международните организации „Европейски алтернативи“ и „Международен алианс на журналистите“. В момента се провежда активна кампания в 11 страни от ЕС, между които и България. MoveBG е партньор на инициативата в България, като подготвя и реализира програма с която да промотира това благородно дело.

ЕГИМП изисква от институциите законодателство, което да гарантира наличието на плурализъм в медиите в рамките на ЕС. Като под "плурализъм" се разбира множество, разнообразие на идеите, които се предлагат в общественото пространство. 5-те идейни колони на инициативата са:

MoveBG подкрепя целите и идеите на инициативата. Отделно, използваме повода, да повдигне на обществено обсъждане темата за ролята на медиите за българската демокрация, техните проблеми и как можем всички заедно да се обединим около решения в общ интерес. За целта организираме серия от дискусионни инициативи и работни групи.

Повече информация за тях можете да намерите на www.movebg.com.

На 3-ти юни ще се състои среща-дискусия на тема "Европейската пряка демокрация в действие- Гражданска инициатива за медия плураризъм". Събитието ще се помещава в зала "Компас" на ПУ "Паисий Хилендарски".

КАК МОЖЕТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ:

Инициативата е отворена и се обръща към всички – граждани, медии, организации и други, да я подкрепят в задачата за събиране на 13 500 подписа в България.

Къде и как можете да се подпишете, както и повече информация за същността на ЕГИМП и подкрепилите я, за събитията, които са се случили или предстоят в рамките на кампанията можете да научите на сайта на инициативата – www.mediainitiative.eu/bg , както и на сайта на гражданска платформа за дебат и общо действие MoveBG – www.movebg.com.

За автора

Вашият коментар