Кренвирши с мляко и рибна наденица на Фермерския фестивал в УХТ

За първи път преподаватели и студенти от Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив ще се включат във фермерския фестивал със свои разработки. „На нашия щанд ще бъдат представена месни изделия, които няма да се продават, но ще могат да се дегустират от всеки посетител. Като научен екип, от една страна се стремим да запазим традиционните месни продукти, произвеждани по БДС с техния „автентичен“ вкус. Едновременно с това създаваме и иновативни и атрактивни продукти, съобразени с балансираното хранене. В тях използваме полезни съставки и натурални продукти, като свеждаме до минимум използването на синтетични добавки, по-известни като Е-та, заяви доц. Десислав Балев от Катедра „Технология на месото и рибата“. Той увери, че на това учат студентите си и много се надяват да прилагат наученото в бъдещата си практика като технолози.

Всички продукти, които ще бъдат на щанда на УХТ, са изработени от студентите по време на упражнения в Катедра „Технология на месото и рибата“. Студентите участват в обсъждането на рецептурите, а след това произвеждат месните продукти в базата на висшето училище.

Представените продукти могат да бъдат разделени в два основни аспекта – автентични и иновативни месни изделия.

Към традиционните и вече позабравени месни продукти е колбас „Камчия“, направен по БДС – само от месо. Ще бъде представен и колбас „Хамбургски“, изработен също по класическа технология, при стриктно спазване на стандартите.

Според наблюдения на екипа в катедрата, българите са позагубили представата за „истинския“ вкус на родните продукти. Някакви спомени живеят все още в по-старото поколение, докато съвременните младежи не познават „оригиналния“ вкус на колбасите. Затова решихме да предложим автентична продукция, коментира доц. Балев.

Интересно предложение ще е варената рибна наденица, която се приготвя от сладководни риби – каракуда и червеноперка. Рибата е изключително ценен източник на Омега-3 и Омега-6 мастни киселини и лесни за усвояване от организма белтъци. Те са подходящи за подрастващи, за възрастни, както и за хора със здравословни проблеми. Освен това наблюдения на учените от Катедра „Технология на месото и рибата“ сочат, че рибата сериозно отсъства от менюто на подрастващите, а това е огромна диетична грешка.

Доц. Балев увери, че вкусът на рибният колбас не се различава по нищо от този на останалите месни продукти. И този ефектът е търсен специално, тъй като силният аромат на риба не се възприема добре от някои потребители.

Рибните пръстчета са друг интересен продукт, комбинация от месо и риба, отгоре покрити корнфлейкс,а на фестивала ще се предлагат готови за консумация, каза гл.ас. Десислава Вангелова. Отлично се вписват в иновативните продукти, тъй като рибното месо съдържа много полезни за организма вещества, а атрактивният им вид и отличен вкус ги прави подходящ избор за подрастващите и младите хора, в чието меню много често рибата отсъства.

От категорията на рибните продукти ще бъдат представени още  иновативни продукти – маринована риба с мед и херинга „ролмопс“ с фурми. Една много интересна комбинация от сладък и солен вкус за сетивата. 

Изцяло нов продукт са кренвиршите с мляко. Те също са само от месо, като към тях вместо вода е добавено прясно мляко. По този начин искаме да покажем, че е възможно производството качествени месни продукти, без използване на соеви протеини или други немесни добавки. Гл. Ас. Вангелова увери, че са уникални на вкус, а себестойността не е много по-висока от тази на останалите кренвирши в търговската мрежа.

В групата на иновативните продукти е колбас от 100% птиче месо с годжи бери, куркума и кашу. Колбасът е с атрактивен вид и вкус. Той е иновативен продукт с ниско съдържание на мазнини, обогатен с антиоксидантите от куркумата и годжи берито и полезните мастни киселини от кашуто.

Друг инересен иновативен продукт, са и маринованите със соев сос, цвекло, канела, куркума и горчица пъдпъдъчи яйца. Искаме да предизвикаме интерес от децата да консумират яйчни продукти.  Яйцата са особено полезни за тях. Наличието на витамин D и фосфор допринасят за здравината на костите и зъбите, а лутеинът в жълтъка, който е естествен каротеноид  е отличен фактор за добро зрение.

Фермерският фестивал ще бъде открит в 10 ч. на 23 октомври 2020 г. от ректора на УХТ проф. д-р Пламен Моллов. Той се организира за първи път съвместно с висшето училище, ще бъде разположен в двора и е съпътстваща проява на 67-мата Научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии-2020”. До 18 ч. пловдивчани могат да посетят базара, да дегустират и да си купят от изложените продукти.

Вашият коментар