Христо Иванов: Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов публикува в профила си в социалните мрежи причините, които стоят в основата на решението на формацията да откаже преговори със социалистите за съставяне на правителство.

„Няма да ходим на срещата с БСП, защото няма предмет. Тя се превръща в предизборен сценаричен реквизит за Корнелия Нинова.

От самото начало е ясно, че мандат, даден на БСП, е обречен.

Моментът, в който имаше шанс да излъчим правителство, беше да започнем разговори преди решението на президента да връчи мандата. Нинова блокира тази възможност и тогава пропадна този шанс.

Излязохме от тенденцията в парламента да има един голям, който да концентрира властта в себе си. Сега това се счупи, има друга формула за политическата стабилност – на легитимните коалиции.

ИТН се опита да се държи като следващия голям с 65 от 240 депутати. Цената е всички да се научим, че вече живеем в епохата на група равноправни субекти.

В следващия парламент трябва да има правителство, което да свърши работата, за която са ни избрали хората, но не на всяка цена.

Следващото управление трябва да си постави изрична цел да премахне влиянието на ДПС в правосъдието, в регулаторите, в службите и в медиите.

Колегите от ИТН, които контролират правната комисия, тупкат топката с измененията за Закона за съдебната власт. Нека този път да се опитаме да закрием специализираните съдилища.

Главният прокурор трябва да свикне да идва в парламента и тази процедура да се превърне в рутина. Ще работим за това и в следващото Народно събрание.

Срещата със Слави Трифонов нямаше основание да се превръща в новина. В новини трябва да се превръщат резултати.

Кирил Петков и Асен Василев са наши съмишленици и хора, които бихме подкрепили. Ще коментираме техните намерения, когато ги анонсират публично.“

Вашият коментар