Корнелия Нинова: Ще поискаме гаранции от Пламен Николов

„В разговорите за съставяне на правителство сме най-ясни, последователни и принципни. Имаме план в 4 стъпки и го следваме. Първата – разговори за политики – приключи в петък. Втората – състав на Министерски съвет. Третата – намиране на формула на споразумение за подкрепа. И четвъртата – свикване на нашия колективен орган Националния съвет, който да каже последната си дума. Дотук сме изминали първата стъпка. Очакваме МС да бъде обявен публично преди да бъде внесен в зала. В предстоящите дни след това ни остава да говорим с колегите от ИТН за формулата за споразумение и последната стъпка – свикване на нашия колективен орган.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

„Що се отнася до кандидатурата за премиер – запознахме се с колегата по време на преговорите за политики в частта образование. Той показа компетентност и диалогичност в тази среда. Това, разбира се, не е достатъчно. Затова ние във вторник ще го поканим на общо събрание на парламентарната група и на нашите коалиционни партньори. Искаме да го изслушаме и да получим гаранции, че това, за което се договорихме по време на преговорите за политики, ще бъде изпълнявано от следващия Министерски съвет“, уточни още тя.

„Все по-вероятно ми се струва, че ще има редовен кабинет. Не на всяка цена, разбира се, остават още важни решения –съставът на МС и формата за подкрепа. Трите „партии на протеста“ нямат достатъчно мнозинство за стабилно правителство. Сериозните разговори и уважителното отношение от ИТН и необходимостта от нашата подкрепа в зала, ни дава основание да кажем, че без БСП не може да се състави стабилно правителство.  

„Най-важното за нас са политиките и отново изразявам удовлетворение от това, че постигнахме много сериозна степен на съгласие почти във всички сектори. Това за нас е най-важното. Остава оттук нататък да гарантираме, че това, което сме договорили, ще се изпълнява.“

За автора

Вашият коментар