Румен Радев: Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът

Трябва да бъдем солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, с каквото можем. Но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин за въвличане на България във войната, трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е рискът, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Стара Загора в отговор на въпрос за това дали България трябва да предостави въоръжение на Украйна.

Нашата основна задача е да не допуснем българските граждани и наши стратегически обекти, като ядрената ни централа, да останат без адекватна противовъздушна охрана, подчерта президентът. Той припомни, че на територията на съседни държави падат дронове със заряди в тях и това не бива да бъде допускано да се случва и у нас.

В отговор на въпрос за бъдещето на комплекса „Марица-Изток“, държавният глава посочи, че служебното правителство е заложило идеята той да се превърне в „енергийно сърце“ на България, където постепенно да се внедряват нови технологии, които да позволят екологично производство на енергия, но и запазване на работата на хората. Президентът допълни, че предвиденият  в Плана за възстановяване и устойчивост проект за изграждане на завод за батерии не е част от тази концепция. По думите му е необходима ясна оценка на риска и ползите от този проект.

Справедливостта не е възтържествувала, докато не се произнесе съдът, категоричен бе държавният глава, помолен за коментар на ареста на бившия министър-председател. Румен Радев каза още, че не се меси в работата на правоохранителните органи.

Вашият коментар