Вицепрезидентът: Одринската епопея е записана със златни букви в българската история

Снимките от трагедията на тракийските бежанци избледняват, но паметта за тях остава жива. Помним уроците от мрачните години в началото на миналия век и никога не бива да допускаме те да се повторят. Днес, когато на няколкостотин километра от нас се води война, трябва силно да се противопоставим на това най-голямо зло и да подадем ръка на търсещите закрила.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към хората, стекли се пред паметника на Одринската епопея в София, за да отбележат Деня на Тракия.

„Отново свеждаме глави пред подвига на славните българи, които преди 109 години превзеха непристъпната Одринска крепост. За тях комендантът на крепостта Мехмед Шукри паша казва: „Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои“, заяви Йотова и подчерта, че Одринската епопея е записана със златни букви в българската история.

„Не след дълго политически кроежи замениха славата на тази битка със сълзите на един героичен народ, който само искаше да живее там, където се е родил, и да пази българското. Днес скланяме глави към хилядите , които изгубиха живота си, към хилядите, които поеха по бежанския път. Отдаваме почит към българите, които ги посрещнаха“, посочи вицепрезидентът.

„Тези хора, които оставиха всичко в търсене на свобода и сигурен живот, никога не получиха справедливост и никой не ги обезщети“, изтъкна Йотова. Тя подчерта, че президентската институция е единствената, която не пропуска да поставя този въпрос при всички срещи на международно ниво. „Необходими са държавна воля и общи усилия, за да сложим въпроса на масата, за да получат справедливост роднините на тракийските бежанци“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България и на неговия председател Красимир Премянов, които въпреки трудностите пазят жива паметта за тази част от българската история и привличат все повече млади хора към тракийската кауза. От своя страна Премянов благодари за подкрепата на президентската институция и изтъкна, че Илияна Йотова не пропуска събитие от календара на тракийците въпреки натоварения си график.

Вашият коментар